Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
Én igen, szvsz az elmúlt évek legjobb motorjait a Mercedes csinálta.
Renault: 2009-ben
"..Christian Horner úgy érzi a Renault-val való hosszabbítás is elsősorban attól függ, hogy sikerül-e megegyezni a többi gyártóval abban, hogy a különbségeket kiegyenlítse a francia cég.
„A Renault egy remek partner. A probléma az, ami mindig is volt. A jelenlegi szabályok értelmében a motorok be vannak fagyasztva. A fagyasztással az a gond, hogy az előnyöket és a hátrányokat is konzerválod vele.” - kezdte a csapatfőnök.
„Furcsán hangozhat, hogy a motorunk hátrányairól beszélek, mikor 6 rajtelsőséget értünk el, és három győzelmet.”
Ez is mutatja, hogy a srácok nagyon jó karosszériát építettek. Fenomenális munkát végeznek egy olyan motorral, ami 20-30 lóerővel gyengébb mint a mezőny többsége.” - tette hozzá Horner.
„Miközben a karosszéria nyújtotta előnyöket élvezzük a motor egyre inkább kulcskérdés lesz. Különösen úgy, hogy az előnyöket és a hátrányokat is három-négy évre befagyasztod.”
„Nagyon örülünk annak a támogatásnak, amit a Renault-tól kapunk. Ha az egyenlőség kérdését sikerül megoldani, akkor nincs semmi ok a változtatásra.”
„Nem tudom, hogy a Mercedes egyáltalán elérhető lenne-e nekünk. A fontos dolog azonban az, hogy a gyártók üljenek össze és egyezzenek meg.” - zárta le a brit szakember.
...
Az FIA megengedte a teljesítményhiánnyal küszködő Renault-nak, hogy a tavalyi idény vége óta a fejlesztési tilalom ellenére is ráncfelvarrást végezzen a motorján, behozva a többiekhez képesti lemaradását, de a versenyigazgató Charlie Whiting hangsúlyozta, hogy ez egyszeri engedmény volt. "Mindegyik csapatnak megadtuk a lehetőséget, hogy benyújtsa azoknak a változtatásoknak listáját, amiket szeretne elvégezni a motorján az egyenlőség érdekében, mert úgy tünt, a motorok teljesítménye között van egy be nem tervezett eltérés" - utalt Whiting a motorbefagyasztás eredeti céljára, hozzátéve, hogy a Renault által elvégzett módosításokhoz az összes csapat hozzájárult. - "A Honda távozása után - mert úgy tünt, nekik a leggyengébb a motorjuk -, a gyártók megállapodtak egymással, hogy nem próbálják meg változtatásokkal kiegyenlíteni a motorjaik közötti különbségeket, de azt megengedik, hogy a Renault tegyen valamit. Én apró frissítésnek nevezném ezt. Egyszeri beavatkozás volt; nem lesz belőle rendszer. A csapatok már benyújtották a listájukat, mi rábólintottunk, de 2012 végéig nem lesz több módosítás." A Renault-nál azt mondták, azért kerültek hátrányba a vetélytársaikhoz képest, mert velük ellentétben szó szerint betartották a fejlesztési tilalmat. A Renault V8-asa becslések szerint legalább 30 lóerővel gyengébb volt a Mercedes-énél.
...
A Ferrari-nál meg azt gondolom amit írtam....megspékelve az olyan húzásokkal amit a leváltott motorfejlesztő arc nyilatkozott, hogy az aero hatás kedvéért kellett keskenyebbre-előnytelenebbre szabni a Ferrari motort.
Utoljára szerkesztette: b type free, 2015.01.17. 13:48:47