Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
sokan írtak a témában, hogy ki volt a hibás, ki miben hibázott, mit kellett volna tenni. lehet kevesen merik kimondani, hogy ebben a balesetben a legnagyobb hibás éppen Bianchi volt.
kopott átmeneti gumikkal 200 körüli tempót menni olyan helyen, ahol tudhatta hogy hajlamos vízátfolyásra, szerintem nagyon komoly hiba. nem tudom, hogy mindenki tisztában van-e azzal, hogy mit jelent a dupla sárga zászló. nem csak azt jelenti, hogy emberek és egyéb járművek tartózkodhatnak a pályán, vagy a bukótérben és lassítani kell, hanem azt hogy fel kell készülni egy esetleges megállásra is. tudom, hogy a lejjebb is belinkelt telemetria nem feltétlen 100%-ban pontos, de ha azt vesszük alapul, nem lassított, vagy tartotta a sebességet az előző kanyar után, hanem gyorsított. vagy 40-el ment a baleset előtt gyorsabban mint Chilton ugyanott. hogy lehet ezt megállásra felkészülésnek nevezni?
miért nem lassított? tudom, ilyenkor mindig az az érv, hogy hiába ült egy gyenge autóban, egy versenyzőnek az a dolga, hogy a lehető leggyorsabban próbáljon menni. de a versenyzői véna tényleg teljesen kizárja az alapvető logikus gondolkodást és helyzetelemzést? ha fokozatosan romló időjárási helyzetben, kopott gumikkal, a 17. helyen, javításra, pontszerzésre esélytelenül, dupla sárga zászló szabályait megszegve ment, tényleg kizárólag csak arról kell szólnia a vitának, hogy helye van-e egy traktornak a bukótérben?
persze, nem csak az ő hibája, nem akarom olyan nyakába varrni az egészet aki nem tudja megvédeni magát. a versenyirányítás az időjárást nem csak úgy tudja megítélni, hogy kinéznek az ablakon. látniuk kellett, hogy milyen mennyiségű csapadék érkezik. a verseny 75%-a lement, lehetett volna már teljes pontokat osztani. ahogy látták hogy milyen intenzitású csapadék jön, az első jelre be kellett volna küldeni a safety cart, aztán (vagy) leinteni a futamot. amilyen kevés volt a futamból hátra, szerintem olyan adatokból jól meg lehetett volna becsülni, hogy nem fog javulni a pálya annyi idő alatt. sok kritikát kaptak idén a (főleg utólagos) büntetések miatt. ha valamit be kellene következetesen és nagyon szigorúan tartatni, azok a sárga zászlóra vonatkozó szabályok... ha nincs szabályszegés, valószínűleg nem lett volna baleset.
Utoljára szerkesztette: robotnyk, 2014.10.08. 11:36:40