• Dietrich
    Gábor Wéber
    Mivel a hagyományok szerint pénteken nincs edzés Monaco-ban, ezért gondoltam gyorsan összefoglalom a múltheti "fújt" vagy "befújt diffúzor" balhé lényegét.
    Nem véletlen, hogy megint egy Red Bull részletet linkeltem, mert ők használták először a megoldást, már a tavalyi idénynyitón, Bahreinben. Ha emlékeztek rá Vettel kipufogója hibásodott meg, így vesztett nyerő pozícióból. Hogy ez mennyire nem a véletlen műve volt...

A jelenleg már csak a Cosworth motoros csapatok által nem használt rendszer lényege egy olyan, trükkös motorvezérlés, ami lehetőve teszi a kipufogógázok áramlását akkor is, amikor a versenyző lelép a gázról egy féktáv előtt. Alapesetben ilyenkor csökken a diffúzorba vezetett kipufogó hatékonysága, hiszen megszűnik a gázáramlás, ezzel csökkentve az addigi extra leszorítóerőt.

A Red Bull és a Renault mérnökei által kidolgozott megoldás a gázpedál állástól függetlenül nyitva tartja a pillangószelepet, és a motorvezérlés is tovább folytatja a benzinbefecskendezést. A lényeg, hogy a benzin-levegő keveréket nem gyújtják be a sűrítési ütem végén, hanem megvárják, míg kinyitnak a kipufogószelepek, és gyakorlatilag a kipufogási ütemben belobbantva a keveréket a kipfugóba robban az elegy.

Ezzel úgy érnek el nagysebességű és egyben kisnyomású (forró) gázáramlást, hogy közben a motor nem termel energiát - azaz nem hajtja az éppen fékezés alatt lévő kerekeket. A megoldás persze rendkívüli módon megterheli a kipufogószelepeket, a szelepfészkeket, az egész leömlőrendszert és a dugattyút is, ezért csak rövid ideig (időmérő, + verseny kritikus szakaszai) használják.
    Persze nem mindenki áll egyforma szinten a megoldással, és az sem mindegy, hogy a kipufogó pontosan hova vezeti az állandóan áramló forró légtömeget.

Az mindenesetre beszédes, hogy Lewis Hamilton tegnapi nyilatkozata szerint időmérőn már ők sem a legnagyobb motorerőt jelentő motorvezérlést használják, hanem a legnagyobb leszorítóerőt eredményezőt!