Na de tényleg...
  • salsoul
    Nos, ez történik, amikor valaki nem lát tovább a puszta szavaknál.
    És sokszor a vallási vezetők sem látnak tovább a puszta szavaknál, leírt történeteknél, és ezáltal képtelenek meglátni a mélyebb jelentést, tartalmat.

A vallásban a mennyország nevű hely nem más, mint az életben a boldogulásod, boldogságod, derűd, jóléted a pokol pedig az életben a boldogtalanságod, szenvedésed, kesergésed és mindaz, amivel ráfizetsz.
    Aki nem látja a sorok mögötti lényeget, aki nem látja, hogy pl a Biblia és szövegei konkrétan nem a tanítás, hanem pusztán csak az adathordozó, az soha semmit nem fog megérteni belőle.

Most jöhetsz mindenfélével, kiragadott dolgokkal, hogy akkor magyarázzam el mit jelent. Ám nem magyarázom el. Mert ha majd tényleg szívből meg szeretnéd érteni, akkor meg fogod. Egyébként, meg így se úgy se.

Én anno hasonlóan gondolkodtam mind te, aztán feltettem, hogy mi van, ha rosszul közelítek?
    Mi van ha nem csak baromsággal akarnak traktálni minket eleink, hanem valamit mondani szeretnének, amire figyeljünk oda? Feltettem a kérdés, hogy mégis milyen szempontból, és milyen megfontolásból lehet igazuk?

-

"Jaj az embernek, a ki a törvényben nem lát egyebet, mint egyszerű elbeszéléseket és közönséges szavakat! Ha tényleg nem tartalmazna mást, akkor napjainkban ugyanigy írhatnánk törvényt, mely méltó volna a csodálatra. Hogy közönséges szavakat találjunk, a végből csak a földi törvényhozókhoz kell fordulnunk, kiknél gyakran többet is találunk. Elégséges volna ezeket utánozni s az ő szavaik és példájuk szerint alkotni törvényt. De nem úgy van; a törvény minden szava mélyebb értelmet és titkos misztériumot rejt magában. A törvény mondásai nem egyebek, mint a törvény öltözéke. Jaj annak, ki a törvény mezét magának a törvénynek tartja! E tekintetben így szól DÁVID: "Uram nyissad fel szemeimet, hadd láthassam a csodákat törvényeden!" DÁVID itt arról beszél, a mit a törvény meze fed. Vannak bolondok, kik, ha embert szép ruhában látnak, e szerint ítélik meg, pedig csak a test adja meg a ruhának az értékét; és még értékesebb a lélek. A törvénynek is megvan a maga teste. Ez amaz előírásokból áll, melyeket a törvény testének nevezhetnénk. Az egyszerű elbeszélések, melyeket közbevegyítve találni: az öltözékek, melyek a testet fedik. A nagy tömeg csak az öltözékre vagy a törvény szövegére figyel, mást nem ismer; nem látják, mi rejtőzik a ruha alatt. A fölvilágosodottabbak ellenben nem törődnek sokat a ruhával, hanem a testet nézik, melyet az eltakar. Végül a bölcsek, a legfelsőbb király szolgái, azok, a kik a Sina magaslatán laknak, csak a lélekkel foglalkoznak, mely minden egyébnek az alapja és maga a törvény. Jövendő időkben e bölcsek elő lesznek készítve arra, hogy a lélek lelkét, mely a törvényben lélekzik, láthassák."