• nlght
    "A mai világ jóval züllöttebb, az emberek általánosan szellemtelenebbek"

Te is azok közé tartozol, akik romantizálják a régi történelmi időket? Pedig azok voltak az igazi sötét, igazságtalan idők.
    Szerintem a mai világban a modern nevelés és a kötelező iskolázás miatt kialakult egy elvárt társadalmi keretrendszer a viselkedésre és magatartásra, ami működik vallási dogma nélkül is, leginkább a nyugati és a távol-keleti kultúrákra értve.
    Régen ez nem volt így, írni-olvasni csak nagyon kevesen tudtak, az átlag IQ kb 50 vagy alatta lehetett a középkorban, vagy az ókorban. Nem volt az hogy feljelentelek vagy beperellek és akkor majd nekem lesz igazam. Nem volt hangfelvétel, fantomkép vagy fotó, videó bizonyítéknak. Kb. a feudális rendszerben mindig a magasabb rangúnak volt igaza. Már maga az igazságszolgáltatás hiánya okot ad arra, hogy valaki erősen kételkedjen abban, hogy a jelen züllöttebb, mint a múlt. Sokkal könnyebb volt bűnt elkövetni és megúszni azt.
    Az csak a Mátyás király meséjében volt, hogy a parasztot felemelték és a nemest meg lefejezték adott esetben. Ha tudnád milyen sötét titkokat rejt a múlt... Több kolostort találtak tömegsírokkal és befalazott rejtett szobákkal, amik gyerekek és csecsemők csontvázait tartalmazta. A pápák által szervezett orgiákról és merényletekről is lehetne mesélni. Egy egész könyvet lehetne írni cáfolatokból, hidd el a múlt züllöttebb volt, mint a jelen.
    Mellékesen megjegyzem, nagymamám anno takarítónőként dolgozott az egyházi épületeknél, és egyszer tanúja lett véletlenül kb 30 éve egy orgiának papok és apácák között, a szüleimnek mesélte el, aztán én tőlük tudtam meg jóval később, amikor felnőtt lettem. Szóval a jelen kor is züllött, de szerintem más mértékben. Árnyalja a képet, hogy az emberi populáció népsűrűsége megsokszorozódott.