• NEXUS6
    Nyilván azért építik, mert védik a környezetet.... izé nem.
    Mert megéri? Hát nem igazán.
    Ja, mert inkább csak mert az adófizetők pénzéből állami támogatás van rajta.

Az év elején pl a német kormányzat azért, hogy át tudja lépni az adósság plafont, hogy az ukrán háborút támogathassa, szüksége volt a koalíción kívülii Zöldek támogatására a parlamenti szavazáskor. Ők ezt 100 Mrd euro extra támogatásért és a zöld, akarom mondani klíma célok Alkotmányba történő bevéséséért meg is adták. Nos, amikor korábban láttam a választások eredményét és a rajongók az AfD fényes sikeréről beszéltek, én csak beírtam, hogy valójában a Zöldek győztek, megint. Hát pont igazam lett.

Nézzük azért részleteiben is ennek a szélforgószaurusznak a környezeti hatását.
    A megépítéséhez rengeteg betonra van szükség. Márpedig a cementgyártás az egyik legnagyobb emberi eredetű CO2 forrás. És ezt akkor sem tudják majd kiváltani, amikor már csak zöld energia termelés lesz, mert ennek a monstrumnak sajnos az alapját vályogtéglából nem igazán fogják tudni kirakni. A többi műszaki megoldás CO2 lábnyomáról ne is beszéljünk. Mire ezeket ledolgozza a rendszer (egy hagyományos erőműhöz képest), addig lehet is felújítani, lebontani és végül a jelenleg ismert egyetlen hatástalanítási módszerrel elásni.
    Aztán lássuk azt, hogy egy 300 m magas műhegy, amit ez a létesítmény jelent, azért jelentősen befolyásolja a környék mikroklímáját, sőt a légkörzés több %-kal történő lassítása miatt a környező régióét is. Ha a szelet akadályozod, akkor értelemszerűen a hideg levegő nem tud a meleg helyére kerülni, vagyis máshol felmelegedést okozol.
    Szintén ilyen kevésbé vizsgált hatás, hogy ugyan a CO2 kibocsájtás további emelkedését Európa ugyan visszafogja (nyilván ehhez is az acélt az oroszoktól, kínaiaktól veszik, ne legyenek illúzióink, vagyis ott meg ez a projekt a CO2 kibocsájtáshoz hozzájárul), de ez pl a Afrika gazdaságának felfutása miatt a világ összes hatását tekintve egyre kisebb arányt jelent. Nem váltjuk meg Európából a világot.

Szal összegzésként csak az kérdésem, ami minden nagyon látványos európai projekttel kapcsolatban manapság bennem felmerül, hogy reális megközelítésű hatásvizsgálat vajon volt-e?
    Költői kérdés volt, tudom a választ.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2025.07.18. 09:46:13