militavia#28
A PV és szélerőművet miért imádja a politika (és a sok sötétzöld)?
Pro
* Nagyon kis egységekben is be lehet ruházni rá = az átlagember (nyugaton) is képes házi kiserőművet építeni. Tehát fel lehet futtatni a termelést több féle irányból is.
* Kisebb cégek is, ergo szinte "mindenki" képes beszállni a buliba (kontra hány cég gyárt 600-2000 MWe-s reaktor blokk technológiát?)
* A kis egységek telepítési ideje nagyon rövid, évek alatt felépül egy PV erőmű vagy szélfarm az engedélyezéssel
* az egységek kvázi polcról levehető termékek
* telepítés után tényleg kimutatható módon csökken a fosszilis erőművek üzemanyag fogyasztása (csak ennek valós költségét nem nézik meg...)
Összegezve, ha a jogi szabályozás piactorzító (és fizikát leszaró, a gridet végtelen a kapacitású akkuként kezeli az éves szaldó) módon még ezeket támogatja is, akkor gyorsan lehet telepíteni darabra. A támogatásokból minden havernak is jut. A valós költségét meg a varázs számmágia szétteríti. Lásd német áram árát...
Kontra
* A naperőmű és szélerőmű is több féle instabilitást visz a rendszerbe. Napi szintű lengés (nap/éj) átvonuló felhők perces léptékben, frontátvonulás szélerőműveknél, nagy hidegben és kánikulában kvázi szélcsend, hetes tartományban lehet 0 közeli termelés
* Backup kell mellé, nem kevés, tehát ugyanazon áram mennyiség termeléséhez lényegében majdnem kétszeres kapacitást kell beruházni
* Emiatt erős importfüggés is lehet, ha nincs elég hazai termelés (ha meg mindenki csak ezeket fossa, akkor nincs mit importálni...)
* Erős piactorzító hatás is a kötelező átvétel matt, hatalmas exportált áram mellett is megborul a külkereskedelmi mérleg, mert olcsón adható csak el, amikor süt a nap és fúj a szél, amikor meg egyik sem, akkor a drága az import. (Németeknek volt olyan éve, hogy 2x mennyiséget exportáltak és sok mrd EUR külkereskedelmi mínusz volt, mert olcsón adtak, drágán vettek, mert a fizika ezt hozza ki..)
* Rövid élettartam, szó nincs még 30 évről sem.
* Kvázi szabályozhatatlan, csak lekapcsolni lehet őket, felcsavarni a kraftot nem. A PV erőmű és szélkerék befékezhető, csak akkor még drágább az áram, mert a telepítési költség mellé kevesebb áramot termel. Ezért van kötelező átvétel szinte mindenhol (LOL)
* Iszonyatos mennyiségű és tömegű hulladékot produkálnak, ergo maga a szállítás és építés lábnyoma is hatalmas CO2 lábnyomú. A hulladékok nag része nem környezetbarát, nehézfémek, komp. műanyag mikroszálak, stb. Paks 1/2 egyenértékű áram mennyiség esetén ez ha jó elmékszem 4M tonnás nagyságrend. Minden 20-30 évben)
* Előállításuk minden, csak nem környezetbarát. Lásd itt
Az a diagram, amit leszaroztál ennek összefoglaló háttere volt. Anno ezeket elkezdtem kigyűjteni, majd abbahagytam. Egy része még itt-ott meg van. N+1 ilyen diagram van. Persze értem én, hogy nem divat ezeket kitenni, mert kellemetlen...