• Vanek úr
    "Btw én úgy emlékszem, hogy régen, ha megvetted a Settlers 3-at CD-n, akkor az a tied volt és ha eladtad a haverodnak 6 üveg sörért, akkor eladtad és az övé lett a játék. Nem tudom, te mire emlékszel... " - csak erre reagálnék.
    Nem egészen. Régen is ugyanúgy bérelted a játékot (csak a játék használati joga volt a tiéd, és azt adhattad tovább a CD/DVD-vel együtt), csak akkoriban nem nagyon volt ez a köztudatban (és nem is voltak ennyire nyomulósok a játékokat gyártó cégek, mert nem is nagyon volt ez lepapírozva a törvényekben). Csak mivel akkoriban (az 55k-s modemek világában, amikor egy netre feljelentkezés is fél-egy percbe került (ha nem volt 'félrecsipogás', ami után újra kezdte a sípolásokat)) nem volt más lehetőség 'elküldeni' a gépedre a játékot, így csináltak hozzá egy fizikai hordozót. Persze, ezt az egyszeri játékos (akkoriban még én is ilyen voltam gyerekként) úgy értékelhette, hogy eladták neki a játékot - pedig nem. A forráskódok soha nem voltak rajta a hordozón, csak a játék, amit akkor használhattál, ha tudtad a hozzá való kódokat (amit a játék kézikönyvébe, vagy a játék mellé egy kártyán adtak - ha éppen nem lőtte ki valaki kicsit is hozzá értőbb, és nem kezdte el terjeszteni a védelem nélküli verziót).