10
  • Tetsuo
    Én nem ülök fordítva a lovon. Szerintem a kártya az ördög Bibliája, a szerencsejáték alapvetően, minden aspektusában negatív. Az embereknek sem adnék szabad döntést sok mindenben. Az indokot írtam le, mire hivatkoznak az érintettek. Én még olyan szoftverrel nem találkoztam, hogy ha megvetted, akkor az a tiéd volt. Gépekre egyedi szoftvereknél tudom elképzelni, ha terveztetsz olyat... Pedig még Windows 3.1-et is láttam...

Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2025.07.17. 23:46:22
  • YaniMan
    Szüli
    Dehogynem. Kikerülne egy rakás szellemi tulajdon, ami jó eséllyel alapja az aktuális szerver szoftvereknek is.
  • Vanek úr
    "Btw én úgy emlékszem, hogy régen, ha megvetted a Settlers 3-at CD-n, akkor az a tied volt és ha eladtad a haverodnak 6 üveg sörért, akkor eladtad és az övé lett a játék. Nem tudom, te mire emlékszel... " - csak erre reagálnék.
    Nem egészen. Régen is ugyanúgy bérelted a játékot (csak a játék használati joga volt a tiéd, és azt adhattad tovább a CD/DVD-vel együtt), csak akkoriban nem nagyon volt ez a köztudatban (és nem is voltak ennyire nyomulósok a játékokat gyártó cégek, mert nem is nagyon volt ez lepapírozva a törvényekben). Csak mivel akkoriban (az 55k-s modemek világában, amikor egy netre feljelentkezés is fél-egy percbe került (ha nem volt 'félrecsipogás', ami után újra kezdte a sípolásokat)) nem volt más lehetőség 'elküldeni' a gépedre a játékot, így csináltak hozzá egy fizikai hordozót. Persze, ezt az egyszeri játékos (akkoriban még én is ilyen voltam gyerekként) úgy értékelhette, hogy eladták neki a játékot - pedig nem. A forráskódok soha nem voltak rajta a hordozón, csak a játék, amit akkor használhattál, ha tudtad a hozzá való kódokat (amit a játék kézikönyvébe, vagy a játék mellé egy kártyán adtak - ha éppen nem lőtte ki valaki kicsit is hozzá értőbb, és nem kezdte el terjeszteni a védelem nélküli verziót).
  • nlght
    Fordítva ülsz a lovon. A gyerekek és tinik miért kéne, hogy rászokjanak a szerencsejátékra, amikor a felnőttek se tudják a helyén kezelni ezt a függőséget? Mindezt a kiadók extra profitjáért? A játék része? Meg a f*szomat. 25 éve mindenki megvolt random lootbox nélkül.

Btw én úgy emlékszem, hogy régen, ha megvetted a Settlers 3-at CD-n, akkor az a tied volt és ha eladtad a haverodnak 6 üveg sörért, akkor eladtad és az övé lett a játék. Nem tudom, te mire emlékszel...
  • Kryon
    Néhány országban tiltott a lootbox, pl. Hollandiában, ha jól tudom. Ezt simán átvehetnék EU szinten is. Hogy a közösség saját szervert üzemeltethessen, vagy nyilvánsosságra hozzák a forráskódot szintén nem technikai, csak jogi probléma. Annyi, hogy a cégek jogi csapatának úgy kell lepapirozni, hogy a szerzői jogaik megmaradjanak.
  • Tetsuo
    Regebben is csak bérelted a játékot/minden szoftvert, csupán a fizikai hordozó volt a tied. A GOG-ról most is letöltheted, de azt is bérled - benne van az EULÁ-ban.
    A fogyasztó döntése hogy kell-e neki így vagy nem.
    A szerencsefaktor a játék része, és nem pénzért játszik a játékos mint a kaszinóban.
  • nlght
    A fő gond az hogy ~60 euróért nem megveszed a játékot, hanem csak kibérled addig amíg biztosítanak alá szervert, ezzel azt akarják elérni hogy ne lehessen használt játékokkal kereskedni... (régen 25-30 éve simán megvetted a haverodtól a CD-t vagy a DVD-t) tehát a fogyasztói jogok, érdekek már 20-25 év sértve vannak, ezt kéne helyretenni, mert nincs szabályozás.

A másik fontos dolog amit helyre kéne tenni, az a randomizált lootbox, ami miatt kvázi kaszinó szerepbe kerültek a kiadók, a gond ezzel csak az hogy a játékosoknak egyáltalán nem érdeke a randomizált javak beszerzése, főleg ha tinikről van szó akik normál esetben 21 éves korukig nem is léphetnének be egy kaszinóba se.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    Ez nem mindig ilyen egyszerű a mai gémeknél, de ha mondjuk azt mondaná a törvény, hogy 2029-től kötelező engedni a felhasználóknak saját szerver futtatását a játék "halála" után, az nagyon kevés extra költséggel járna. (nem 10k játékosnak, hanem mondjuk 50-nek) Gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a játék megjelenésének pillanatában rendelkezésre kell állnia az ehhez szükséges háttérnek. (dokumentáció és olyan szoftver, amit oda lehet adni a felhasználónak szerzői jogi kalamajka nélkül)

Az magától értetődő, hogy single player játékoknál ne lehessen az, hogy a másolásvédelem 10 év után nem működik, mert nem tud szerverhez csatlakozni, vagy online játéknál, aminél van egyjátékos mód, az egyjátékost el lehessen érni a szupport vége után.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2025.07.17. 07:57:18
  • Cat #2
    Semmilyen költséggel nem járna, hogy engedélyezik a felhasználóknak saját szerver indítását.
  • YaniMan
    Szüli
    Kötelezzétek a játékfejlesztőket bármire, ők beépítik a költségeikbe, és még drágábbak lesznek a játékok, amik már most is űűűŰŰűűűbersokba szoknak kerülni. Kb. mint a GDPR, ami annyit ért el, hogy egy rakás pénzt kell extra bitztonságra költeni, aminek a vége egy extra kattintás, ami után ugyanott vagyunk, mint előtte, és csak bosszantó mindkét félnek.