• NEXUS6
    #9
    Mint leírtam, és te is többször mutattad, a jelenlegi ukrán vezetés célja az ukrán állam 1991-es határainak visszaállítása. A nemzetiségi és nemzetközi politikai, pláne nagyhatalmi viszonyokat ez az álláspont azonban semmilyen mértékben nem veszi figyelembe. Hiiába áll a nyugat mögé, ennek az elérhetősége, realitása ettől nem igazán növekszik, csak a háború elhúzódását segíti egy értelmetlen céllal, amihez a kilépési pontot soha nem érjük el. Ami viszont az oroszok érdeke!!!.
    Mit jelent azonban a háború fenntartása a béke helyett?
    1. Ukarajna nem tud csatlakozni a NATO-hoz.
    Ergo, amíg tart addig ez a konkrét orosz cél teljesül.
    2. A háborúban Ukrajna folyamatosan emberi, anyagi háborús erőforrásokat veszít.
    Ergo, teljesül az a orosz cél, hogy Ukrajnát demilitarzálja.
    3. Oroszország katonailag megszállja az orosz lakta területeket.
    Ergo, biztosítja azt a célt, hogy az Ukrajnában élő orosz kisebbségnet védelmet biztosítson.

    A fentiek vigyelembevételével úgy tűnik, hogy Ukrajnának/nyugatnak inkább az lenne az érdeke, hogy minél előbb meginduljanak a tárgyalások, de legalább egy tűzszünet. Ez biztosítaná hogy:
    1 Belátható időn belül Ukrajna valamilyen formában csatlakozhasson a NATO-hoz és ezzel valós védelmet nyerjen a szövetségtől.
    2. Ne pusztuljon tovább az ország emberi, katonai, gazdasági erőforrás háttere.
    3. Valamilyen formában akár visszanyerhesse az oroszok által megszállt területeket, vagy azoknak legalább további részét, vagy akárhogy, de ne veszítsen többet.
    Ehhez képest megy a további háborús erőfeszítés, annak bizonygatása, hogy a teljes területi integritás elérése csak az ukrán katonai erőfeszítésekkel, az ukránoknak önmagában az oroszokkal szemben ez elérhető! EZ NONSZENSZ!
    Jelenleg relative a nyugat (az EU is és az USA is) többet veszít (önmagához mérten) ebben a konfliktusban, katonai erőt és gazdasági nehézségeket is figyelembe véve mint Oroszország. A nyugat számára a konfliktus kevésbé tűnik fenntarthatónak. Oroszország pedig eközben ugyan valóban bekormányozza magát, ahogy mondtad, egy Kína-csicskása pozícióban, ahogy az EU is az USA-csicskája pozícióba. Ehhez képest egy laza EU-RU gazdasági, politikai együttműködés a Kínai/US globális centrumoktól való jelentős függetlenséget biztosított korában, és biztosíthatna a jövőben is. Ergo a konfliktusban mindenki veszít, de a lenagyobb mértékben az EU, RU és főleg Ukrajna, Miközben az USA és Kína relatív globális pozíciói erősödnek, ahogy az EU mint egy lehetséges, az USA-tól és Kínától is gazdaságilag és politikailag független harmadik világpolitikai pólus gyak kiesik.

    "Hogyne lehetne normalizálni, csak ehhez Oroszországnak ki kéne vonulnia a megszállt területekről, ez amit Putyin nem akar. A normalizálódás kulcsa az ő kezében van."
    Ez a jelenlegi Ukrán vezetés retorikája, aminek, ahogy fentebb mutattam, nincs igazi realitása. Miközben az együttműködés normalizálását nem feltétlenül kéne ehhez kötni.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.05.12. 09:40:42