SG.hu

Egy évtizeden belül nem lesz Európának újrafelhasználható rakétája

Az Arianespace vezérigazgatója szerint az Ariane-6 egyszer használatos rakéta valószínűleg még több mint egy évtizedig használatban lesz, mielőtt lecserélnék.

A franciaországi székhelyű Arianespace hordozórakéta-vállalat vezérigazgatója szerint Európának a 2030-as évekig kell várnia egy újrafelhasználható rakétára. Stéphane Israel egy francia rádióállomásnak nyilatkozott abból az alkalomból, hogy az Arianespace jelenleg az Ariane 6 rakétáját - sok év késéssel - első tesztrepülésére készíti elő. Az Ariane 5 már közel 30 éve üzemel, és már csak egy repülése van hátra a nyugdíjazásig. Az Ariane 6 egyszer használható lesz annak ellenére, hogy a fejlesztés közel egy évtizede kezdődött, amikor az Egyesült Államokban már újrafelhasználható technológiát fejlesztett és tesztelt a SpaceX.

"Amikor az Ariane 6-tal kapcsolatos döntéseket hoztuk, azt azokkal a technológiákkal tettük, amelyek rendelkezésre álltak egy új rakéta gyors bevezetéséhez" - nyilatkozta Israel. Az Arianespace vezetője szerint az Ariane 6 előzetes tervezési fázisában az újrafelhasználható hordozórakéta kifejlesztéséhez szükséges technológiák egyszerűen még nem álltak rendelkezésre. Amikor a riporter megkérdőjelezte azt az állítást, hogy az Ariane 6-ot gyorsan bevezették volna, hiszen még most sem repül, Israel kijelentette, hogy "mint sok más fejlesztési program esetében, az Ariane 6 esetében is voltak késések".

Az Ariane 6 késése azonban azt jelenti, hogy Európának jelenleg nincsenek saját lehetőségei az űrbe jutásra. Erre a problémára az Európai Űrügynökség független tanácsadó csoportjának nemrégiben kiadott jelentése is rávilágított. A vezérigazgató kijelentette, hogy véleménye szerint az Ariane 6 még több mint 10 évig repülni fog, és Európa majd valamikor a 2030-as években fog áttérni egy újrafelhasználható utódra.

A ma Ariane 6-nak nevezett rakéta tervét az Airbus és a Safran 2014 júniusában mutatta be, az ESA 2014 decemberében fogadta el. Kevesebb mint egy évvel később a CNES és az Airbus Safran Launchers (amely később ArianeGroupra változott) mérnökeiből álló kis csapat megkezdte a Prometheus, egy újrafelhasználható rakétamotor kezdeményezésének kidolgozását, amelyet az ESA 2017-ben fogadott el. Az elfogadáskor az Airbus Safran Launchers vezérigazgatója, Alain Charmeau kijelentette, hogy a Prometheus első próbakilövésére 2020-ban kerül sor.


Az amerikai, kínai és európai űrképességek összehasonlítása

Mindeközben az óceán túloldalán már jócskán zajlottak egy újrafelhasználható hordozórakéta megépítésére irányuló erőfeszítések. A SpaceX a Falcon 9 hordozórakéta első ellenőrzött óceáni leszállását 2014 áprilisában hajtotta végre. Ezt valamivel több mint egy évvel később, 2015 decemberében követte egy Falcon 9 hordozórakéta első sikeres leszállása egy földi platformon. Az Ariane 6 tervezési és korai fejlesztési szakaszában tehát minden bizonnyal rendelkezésre álltak az újrafelhasználható hordozórakéta-technológiák. Kérdés azonban, hogy ezeket ésszerű időn belül alkalmazni lehetett volna-e az Ariane 6-hoz.

A jelenlegi Ariane 6 tervét egy 2014-es miniszteri találkozó során fogadták el, és akkor egyben az ESA elvetette az Ariane 5 ME (Mid-life Evolution) finanszírozását. Azt az Ariane 5 és 6 közötti átmeneti időszakra szánták, és már azt a Vinci hajtóművet szerelték volna bele, amelyet most az Ariane 6 fedélzetén vezetnek be. Az Ariane 5 ME körülbelül 1,25 milliárd euróba került volna, a cél pedig a 2018-as bevezetés lett volna. Ez vitathatatlanul lehetővé tette volna Európa számára, hogy elkerülje a jelenlegi hordozórakéta-hiányt, és azt is, hogy Európa nyerjen néhány évet az újrafelhasználható technológia éretté válásáig. Ehelyett Európa úgy döntött, hogy inkább 4 milliárd eurót költ az Ariane 6 fejlesztésére, amelyet alig tíz után nyugdíjaznak is. Hogy ezt kontextusba helyezzük, az Ariane 5 27 évet fog szolgálni, amikor az idén nyugdíjba vonul.

Európa az Arianespace mellett számos magánrakéta-gyártó céget támogat, köztük a Rocket Factory Augsburgot, az Isar Aerospace-t, a PLD Space-t és a Skyrora-t. E rakéták egy része újrafelhasználható lesz, a fejlesztés alatt álló rakéták azonban alacsony teherbírású, könnyű rakéták, míg az Ariane 6 lehetséges utódjának egy közepes-nehéz rakétának kell lennie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #91
    Kedves Béla!
    Az igen!
    Valóban! Megveregetheted a saját vállad, amikor nem tudom hány hsz után, amiben részletesen kifejtettem, elmagyaráztam az álláspontomat, és azt is, hogy a nézőpontom miben különbözik a tiédtől, te mégis azt mondod, hogy hát Béla nem kapott választ. Ez már teljesítmény!

    De igazad van!
    A te szinteden tényleg nem kaptál!

    Ahogy én sem kaptam választ azokra a témákra, amiket egyszercsak felfüggesztettél, elsunnyogtál és minden jel, magyarázat nélkül az utolsó ezzel kapcsolatos hsz-eimre már nem reagáltál.
  • defiant9 #90
    "A kérdéseidre NEM i/n szinten, hanem kifejtősen ott a válasz! "
    Nexus6 hazugság++. Nincs ott a válasz, csak mellébeszélés. Nexus6 nem tudta beidézni, így bukta a vitát.
    Kétség sem fér hozzá hogy azért volt a kérdésben határozatképtelen a BT mert Oroszország élt a vétójogával, ha nem lett volna ilyen joga akkor meglett volna a határozat, hiába állt volna más az érdekében. Full ostoba aki ezt tagadja (ez lennél te).
  • NEXUS6 #89
    Kedves Béla!

    A #77 meg a #79, meg egy csomó más hsz akkor mi volt, ha nem válasz!?

    A kérdéseidre NEM i/n szinten, hanem kifejtősen ott a válasz! Csak értelmezni kéne tudni.
    Ja az nem megy!
    Akkor meg mit keresel itt!? Véget ért a napközi, vagy mi?
  • defiant9 #88
    "Előbb megint azzal vádolsz hogy hazudok, amikor azt mondom, hogy válaszoltam, és hogy bizonyítsam be ha igen, mutassam hogy hol!"
    Igen, szerintem azt hazudod hogy válaszoltál, ui. nem látni a választ. Vagy elfogadod ezt, és ezzel azt hogy hazug vagy, vagy beidézed a kérdésre adott válaszod (amire mutogatsz). A döntés a tiéd (amennyiben nem idézed be, marad az hogy hazudtál, ahogy szoktál).

    "Majd elkezded elemezgetni a válaszomat."
    Nexus6 hazugság++. Nem a kérdésre adott válaszodra reagáltam hanem egy korábbi dedós szintű csúsztatási szándékod értelmetlen mivoltára mutattam rá, csak azért hogy ezt az ágat is megsemmisítsem ahogy az összes zagyválásod.
  • NEXUS6 #87
    LOL.
    Húha!!! Hát ez meg mi volt!? :O
    Előbb megint azzal vádolsz hogy hazudok, amikor azt mondom, hogy válaszoltam, és hogy bizonyítsam be ha igen, mitassam hogy hol!
    Majd elkezded elemezgetni a válaszomat.
    Őöööö....

    Értem én hogy hasdt személyiség is vagy, de ha lehet én egyszerre csak az egyik személyiséggel, nevezzük Bélának, szeretnék vitatkozni, ha lehet.
    Köszike!

    Javaslom a #77 és #79 újboli áttekintését a vélemyényemről, többekközött.
  • defiant9 #86
    "Ahogy mondtam már, te összetéveszted azt, hogy nem értesz egyet a válaszommal, azzal hogy nem is kaptál választ."
    Pofátlanul hazudsz ismét (ahogy szoktál). Idézd már be hogy erre hol volt a válasz:
    "Tehát ha nem a vétó miatt akkor miért volt itt határozatképtelen a BT?"
    Amibe itt próbálsz menekülni hogy tulajdonképp nem a vétójoggal van a baj hanem hogy (a saját érdekükben) élnek vele, az olyan primitív ovis szintű logika hogy mondhatnánk hogy tulajdonképp az a gond hogy keze van az orosz nagykövetnek és felemeli

    Russian ambassador Vassily Nebenzia raised his hand to give the only vote against the resolution
  • NEXUS6 #85
    Ahogy mondtam már, te összetéveszted azt, hogy nem értesz egyet a válaszommal, azzal hogy nem is kaptál választ.
    Kaptál. Elég dedós dolog letagadni, és mint Áronka újra és újra feltenni a kérdést.
    Mint az elején jeleztem, tekintve, hogy szimpla megalapozatlan ötletelésen kívül mást nem voltál képes produkálni, szerintem eddig se kellett volna erre a témára erőfeszítést fordítani. Tekiníntsd ajándéknak a rád pazarolt időmet.

    De így azokra a témákra amiket szintén válasz és mélyebb kifejtés, alátámasztás nélkül elsunnyogtál most akkor akár vissza is térhetnél. ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.07.06. 12:41:59
  • defiant9 #84
    Nexus6 nem adott sokadszorra sem válasz erre:
    Tehát ha nem a vétó miatt akkor miért volt itt határozatképtelen a BT?
    Válasz hiányában az alábbi állításod:
    nem ez a döntések megszületésének akadálya, ez NEM probléma
    alátámasztás hiányában megdőlt, és a vitapontot/vitát buktad. (kiléptél a racionális vita adta keretből)
    További hsz-ed - amennyiben nincs benne a fenti kérdésre adott válasz - részemről ignorálásra kerül.
  • NEXUS6 #83
    Tudsz olvasni? Akkor tudod ezekről a véleményem.
    Írjál le szépen ahogy kértem a kiskezeddel olyan megoldást, hogy az ENSZ a jelenlegi helyzetben hogy tud hatékonyabban működni, amikor egyre sarkosabb lesz a nagyhatalmi szembenállás. Aztán azt megbeszéljük.
    Csak mert mint jeleztem az hogy elvennéd a véto intézményét az púderezés, de a konfliktusokra nem megoldás. Csak mert xar helyzet úgy emberkedni, ha nincs mögötte ENSZ BT felhatalmazás, és ennél csak az olyan ENSZ BT határozat ér kevesebbet, amit senki nem tart be!

    Aha. el is olvasod amit linkelsz vagy csak random idézgetsz belőle, csak mert:
    "A reform legvitatottabb kérdése a vétójog használatának korlátozása. A tagállamok többsége úgy véli, amennyiben az állandó tagság bővítésre kerül, úgy a vétójogot az új tagokra is ki kell terjeszteni."
    Ennyike!

    És akkor csak klasszikustól idéznék:
    "Totál inkoherens zagyválás amit itt összehordasz."
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.07.06. 08:31:21
  • defiant9 #82
    Nem látom a választ.
    "Tehát ha nem a vétó miatt akkor miért volt itt határozatképtelen a BT?"

    De a helyzet egyértelmű, ha nincs Oroszországnak vétó joga akkor megszületett volna a határozat, tehát az ostoba állításod miszerint a vétójog nem probléma az nettó idiótaság. Ez a fő probléma a reform-al, ezt kb. mindenki látja:

    https://ensz.kormany.hu/az-ensz-biztonsagi-tanacsanak-reformja
    A reform legvitatottabb kérdése a vétójog használatának korlátozása
    Totál inkoherens zagyválás amit itt összehordasz.