• NEXUS6
    #41
    ENSZ felhatalmazás - agresszió
    Az, hogy valami nemzetközi jogi szempontból jogsértés vagy nem, azért nem egy túl komplex szituáció.
    A II. VH lezárultával az amcsik igyekeztek a nemzetközi hadviselés elbúrjánzó írott és íratlan szabályrendszerét (jogos/jogtalan, casus belli, hadüzenet stb.) egy végtelenül egyszerű nemzetközi béke és biztonság rendszerre redukálni. Van ENSZ BT felhatalmazás/és-vagy védekező jellegű a hadviselés, akkor jogos, minden egyéb eset jogtalan. Pont azért, hogy az agresszor, általában erősebb felet így nemzetközi jogi szinten, egyből, automatikusan minősítsék, elítéljék gyak presszionálják arra, hogy ezzel a nemzetközi jog vitás kérdések megoldását mindenképpen a tárgyalásos mederbe tereljék, ahol a különböző érdekek és értékek megjeleníthetők, ütköztethetők és jelentősebb veszteség nélküli megállapodás elérhető. Nemes cél!
    Az, hogy az amcsik enyhénszólva nem határozottan és egyértelműen törekedtek ennek az általuk felállított béke és biztonsági rendszernek az igénybevételére, akkor sem, amikor gazdasági, diplomáciai, és katonai hegemón pólusa voltak a világnak (90-es évek, 2000-es évek), sajnos oda vezetett, hogy ez a rendszer erodálódott és ma már mindenki nagy ívben tesz rá. Ennyi! Ezt kár púderezni, én nem is tettem.
    Az, hogy a vitás kérdéseknek meg milyen más, nem tárgyalásos, nem az ENSZ keretei közötti megoldásai vannak, abban mindenki nekiállt ezekután rögtönözni, ahogy a Koszovói-konfliktus fegyveres kűzdelemmé eszkaláslása is egy ilyen rögtönzésnek tekinthető. Ennyi.

    Ja. Megtennéd, hogy tartózkodsz a személkyeskedéstől. Mondjuk, szerintem az annak a jele, hogy elfogytak az érveid és az emiatti frusztrációdat egy verbális agresszióban vezeted le.
    Szerintem ennél azért többre vagy képes.

    Nemzetiségi kédések
    Tehát továbbra sem olvasod a Koszovói konfliktusnak legalább a wikis cikkét, ami valahogy nekem úgy rémlik, hogy nem úgy kezdődik, hogy az egyik oldal visszaütött!

    Hadigazdaság felpörgetése - elhúzódó háború
    Akkor tehát elfogadod, amiket írtam?
    Köszi!
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.06.01. 11:38:08