• NEXUS6
    #37
    ENSZ felhatalmazás - agresszió
    Nagyszerű, tehát egyetérthetünk abban, hogy a nagyhatalmak xarnak a biztonsági rendszer működésére, konkrétan az ENSZ BT-re akár függetlenül attól, hogy van-e állandó (vétóra is feljogodsító) helyük, vagy nincs. Ez a nemzetközi joggal, az ENSZ működésével (aminek alapokmányát ők is saját jogrendükbe illesztették) összeegyeztethetetlen. Pont.
    Az, hogy te nekiállsz szerecsentmozsdatni Szerbia-Koszovót illetően az USA-t, az ennek a sztorinak nem része.

    Nemzetiségi kédések
    ... merthogy Szerbia ennek a témának a része!
    Ennek a témának a nagyvonalakban történő megbeszélésekor már én is állástfoglaltam, és ha értő módon olvasnál, amit valamiért te elutasítasz, tudnád azt a Szerbia-Koszovó konfliktusra is értelmezni.
    Érdekes a helyzet, merthogy jelenleg, amikor az a szitu, hogy a Koszovói kormányzat elindult saját feje után, nyíltan gyak lexarva Belgrád politikáját, és a koszovói szerb kisebbséget, a nyugat nem akar Ukrajna mellett egy balkáni fegyveres konfliktust is, ezért megpróbálja a pristinai kormányzatot lecsitítani. Lehet ezt úgy is értelmezni, mintha kiállna a szerb kisebbség mellett, de marhára nem ez az alapmotiváció.
    Namost kár lenne azon vitatkozni, merengeni, hogy Szerbia megtámadásakor mi lett volna ha, meg hasonló történelmietlen, tudománytalan dolgokra patzarolni az időt, ami felé azonban te mégis vinnéd a bezszélgetést.
    Szal nézzük inkább, mit tett a nyugat anno a koszovói helyzet megoldására? Gyak lexarva a többi érintett szempontjait minnél előbb a NATO fegyveres alkalmazását eröltette, tény. Mit nem tett? Nem egyeztetett az oroszokkal, tény, akiknek gyak a csatlósa volt Milosevics, így ők utasíthatták volna, hogy fogja visza magát. Kaptak is tehát az ENSZ-ben egy vétót. És gyak kreáltrak egy olyan olyan rpedést a NATO-RU együttműködésben, ami mára háborúhoz vezetett. És nem egyeztetett a békét illetően, sőt hergelte az albánokat, akik gyak kirobbantották ezt a konfliktust, mert ezen a tényen is nagyvonalakban átléptél. Lásd Wiki ezzel foglalkozó szócikke. Csak ezeket felejtette el, mint békés lehetőségeket kimeríteni, mielőtt a fegyverek alakalmazása mellett döntött. Pillanatnyi érdekek és az emberek, a nemzetiségek lexarása ugye, ahogy írtam.
    Most, hogy a nyugat háta közepére nem kíván egy balkáni konfliktust az ukrán mellé, hát hirtelen rá tud szólni a pristinai kormányzatra (pillanatnyi érdek ugye, amúgy szakítaná el Koszovót a francba Szerbiától))!? Hmmm érdekes. De meglátjuk, hogy a koszovói helyzet kiélesedését a nyugat mégiscsak megtudja oldani békésen is, vagy megint csak a fegyverek "segíthetnek"?

    Hadigazdaság felpörgetése - elhúzódó háború
    F-16 ügyben szerintem az utóbbi napokban nyilatkozott 1-2 szakértő és az én gondolatmenetemet erősítette mindegyik. Szal javaslom a sajtó tanulmányozását, ha nekem nem hiszel és konkrét értékelhető ellenvéleményt, érvelést meg szakmai háttér hiányában nem tudsz megfogalmazni. De legalább a saját magad által belinkelt forrást olvasd már el részletesen. Ne nekem kelljen már abból is kiszednem a lényeget, vagy erre is képtelen vagy?
    Erőforrásokat illetően, marhára nem világos, hogy a támadásról/védekezésről szóló kissé kusza gondolataid hogy befolyásolják azt a TÉNYT, hogy ez a háború jelenleg, mind a nyugat, mind RU részéről korlátozott, célokban és a felhasznált erőforrásokat, és eszközöket illetően is.
    Gazdasági/pénzügyi hátteret illetően csak megjegyzem, hogy nem RU az akinek az utóbbi napokban a hitelplafonjáról a törvényhozásnak döntenie kellett, miközben legalábbis idszakos fizetésképtelenséget kockáztatott. Viszont RU az, aki a világ második legnyagobb aranykitermelője és a saját valutáját igyekszik most újra aranyfedezetűvé alakítani, ami egyedülálló lenne az elérhető valuták tekintetében. Szal közvetve talán megítélhető hogy jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy problémát jelentsen a 3000 $-os(?) fizetést adnia a katonáknak. Ismétlem azt a tényt is, hogy RU tavaly ismét bekerült a világ legnagyobb 10 gazdaságát jelentő csoportba.
    Miért nem tudja a nyugat még egy éven túl támogatni a háborút? Mert pl. Amerikában jövőre elnökválasztás lesz. Szal az a szemétkedés, amit most csináltak a hitelplafonnal, az jövőre dupla ekkora lesz. Szerinted ebbe mennyire fog egy megemelt támogatás beleférni Ukrajnának?
    Az hogy az oroszok mennyire pörögnek fel hadi termelésben az sejthető, szépen jelennek meg az új/felújított tankjaik, új gyártású rakétáik, robotrepülőgépeik stb.. Új eszközöketaz ukránok viszont nem kapnak (ennyit a hidegháborús raktárak kisöprésének kérdéséről). Nyilván az oroszok hadi potenciálja nem összehasonlítható a teljes nyugatéval, de mint írtam ez másodlagos. A nyugat ezt az 2-3%-os hadi kiadást is nyögvenyelősen tudja realizálni, illetve a saját hadi ipari potenciálját felpörgetni. Nem beszélve arról, hogy a rubel, ugyan árfolyamilag már sokkal kevésbé nyomott, mint a háborút megelőzően (hadianyag bekerülése), viszont a szankcióknak hála az árfolyam irreleváns a hadiipari termelést/vásárlást illetően, mert egyrészt kezdenek teljesen önelllátásra átállni, amit meg nem tudnak így gyártani, azt gyak a magas árfolyamú rubelért veszik meg mástól is. Eközben nyugaton az infláció mindenhol gond, plusz eleve drágább hadi beszerzések nehezítik a rendelkezésre álló források ésszerű és hatékony elköltését, amit a hirtelen jelentkező igények csak a piac működése miatt is egyre magasabbra hajt!