• NEXUS6
    #35
    Nos, általánosságban megjegyzem, hogy szerintem továbbra sem hatékony vitamódszer, hogy hülyének tetteted magad, rákérdezel folyamtosan arra, amire már kaptál választ, vagy ugye úgy teszel, mintha a te általad belinkelt anyagokat nem értenéd. Az ilyen jellegű bejegyzéseidet a jövőben egyszerűen ignorálom.

    ENSZ felhatalmazás - agresszió
    Na ez egyszerűen csodálatos, hogy bizonyos kijelentéseimet nemcsak elfogadsz, sőt te magad is trivialitásnak tartod! :)
    Mint azt az elején is írtam az ENSZ felhatalmazás nélküli katonai támadás, agresszió és jogellenes. Hihetetlen örömmel tölt el hogy részedről ennek felismerése megtörtént.
    Csak remélni tudom, hagy annak felismeréséhez, annak triviális voltának kinyilvánításához is eljutsz valamikor, talán a röpke emberi lét időtartamán belül, hogy mint azt néhányszor már írtam, minekután adott agresszió jogellenesnek nyilváníttatott, ez nem vonja automatikusan a kezdeti állapot visszaállítását, és/vagy a káresetre vonatkozó kompenzáció biztosítását. Sajnos ez a nemzetközi jogban, annak önkéntes jellege miatt így van. Ha az agresszor nem érzi ennek szükségességét, és a többi nemzetközi szereplő sem tudja kikényszeríteni, akkor az eredeti állapot visszaállítása elmarad. Miképp elmaradt Szerbia bombázását, vagy Irak megtámadását követően is és vélhetően el fog maradni Ukrajna megtámadásának lezárultát követően is.

    Sőt tovább megyek a trivialitások felsorolásában, melyek is azok az országok amelyek a nemzetközi jog ilyen dúrva semmibe vételét gyakorolják? Pl. a magyar emberek teljesenb jogos felháborodását követően a magyar kormány katonai megszállást kezdeményez, midőn látjuk a fekete kisebbség hivatalos szervek által történő jogtalan erőszakos elnyomását az Amerikai Egyesült Államokban!? Nos jól érzékeled felvetésem kacagtató voltát, mert ezt általában csak nagyhatalmaktól láthatod, mert mint írtam, ők tehetik meg, mint az szintén triviális.

    Nemzetiségi kédések
    Az, hogy a nyugati hatalmak a kelet-európai országok határait nem elsősorban a nemzetiségek érdekei szerint alakították, az számodra nem csak, hogy triviális szintén, hanem egyszersmind elfogadható is. Az utóbbi szomorú.
    Megállapítható, hogy a kelet-európai határok megszabásának fő szempontja az, hogy a térség minnél kevesebb problémát jelentsen a nyugat számára. Ezeket a határokat aszerint alakították, hogy ebben a térségben ne jöhessen létre olyan hatalmi centrum, amilyen az Osztrák-Magyar Monarchia volt, amely jelentős támogatást nyújtott Németországnak, de emellett Németországot is ízléssel próbálták megszabni, jelentős német kisebbségeket határon kívülre zárva. Mindemellett Ausztria esetében nem csak a Magyarországgal de Németországgal történő egyesülést is kizárták. Tekintve, hogy a nagy vagdalkózás közben sikeresen csorbították a nemzeti érdekeket, pl azonos nemzetiségű párhuzamos államalakulatokat hoztak létre, vagy jelentős kisebbséget zártak más országokba, megállapítható az hogy kisebb nemzetállamokat hoztak létre, az csak áttételesen szolgálta a nemzeti önrendelkezés eszméjét.
    A fenti gondolatmenet után valószínűsíthető, hogy a nyugat Ukrajna sorsát illetően is csak és kizárólag SAJÁT, ráadásul pillanatnyi érdekei szerint fogja rendezni, ahol az ukrán emberek, ottani nemzetek szempontjai jó ha másodlagosak és nem marginálisak lesznek, már csak azért is mert a háború eleve nem érdeke egyetlen ukrán állampolgárnak sem.
    És te ehhez tapsolsz. Hát gratulálok a morális szintedhez!

    Hadigazdaság felpörgetése - elhúzódó háború
    Szerintem ismételten olvasd el az általad beszúrt értékelést az ukrán pilóták kiképzéséről. Pl. mit írnak, hogy mit érhetnek el 4 hónap alatt.
    Ismétlem, tekintve hogy nem totális háborúról van szó, másodlagos a két fél hadiipari potenciálja. Egyrészt az az elsődleges, hogy ebből mennyit tud realizálni, és az hogy mennyi és milyen képességű fegyverzetet akar Ukrajnában bevetni. Tekintve, hogy a NATO/RU nyílt konfrotációt mindkét oldal igyekszik elkerülni és emelett viszont arra készleteznek, hogy ha ez bekövetkezik, akkor is folytathassák a harcot.
    Értem én hogy írsz egy olyan forgatókönyvet az oroszok kivonulásáról, ami nedves álmaidban szerepel, de ennek realitása zéró. Mint írtam, azzal, hogy RU katonai erővel bennt van Ukrajnában teljesíti is a maga elé kitűzött célokat. Irreális, hogy ezt feladná, vagy akár a jelenlegi helyzeten, ha valami nem kényszeríti rá, változtatna. Ez pedig évtizedekig, alacsonyabb szinten folytatódó konfliktust jelez előre.
    A gond az, hogy a nyugat részéről a jelenlegi szintű támogatás sem fenntartható plusz 1 évnél tovább, elsősorban annak pénzügyi oldala, márpedig Ukrajna még ezekkel is esélytelen az oroszok teljes legyőzésére.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.05.24. 12:11:42