• NEXUS6
    #17
    Az ENSZ BT felhatalmazása nélkül semmilyen agressziónak nincs jogalapja, ahogy az orosz támadásnak sincs, úgy a szerbek NATO általi megtámadásának sem volt, aminek a vége Koszovó leszakítása, vagy az Irak ellen az angolszászok + PL által indított 2003-as támadásnak sem volt. Ahogy ott sem történt semmilyen szankció és visszarendeződés, az eredeti állapotok helyreállítása, úgy az oroszok ellen sem automatikus ez, ha a nemzetek közösségének nincs ereje ezt kikényszeríteni.

    Valójában, biztonságpolitikai szempontból a nyugatnak pont ugyan úgy érdeke Ukrajna kivéreztetése, mert egy katonailag erős, nyugatbarát, akár NATO tag/vagy akár nem NATO tag Ukrajna potenciális konfliktusforrás Oroszországgal. Tudom sokan elfelejtik, de Oroszország még mindíg az egyik nukleáris szuperhatalom, amelynél egy háború vagy a belső politikai destabilitás kiválthatja a fegyverek alkalmazását, amelyek puszta mennyisége miatt, gyak mindegy hogy kire lövik ki, az a jelenleg ismert civilizáció végét jelenti! Nem kéne a tűzzel játszani, pláne ezt az instabil helyzetet fenntartani.

    Attól, hogy most a háború alatt a nemzetiségi arányok nem átláthatóak, sőt változnak, az még nem azt jelenti, hogy azt a háború utáni rendezés során nem szükséges figyelmbe venni. A konfliktus kiéleződéséig még volt lehetőség arra, hogy Ukrajna akár a teljes területi integritását visszakapva, egy Nyugat/Oroszország közötti rendezésnek megfelelően, az orosz kissebségnek autonómiát, az ukrán politikai rendszerbe megfelelő befolyást biztosítva működjön az ország.Azonban erre a rendezésre a nyugat és RU egyre kevesebb hajlandóságot mutat.

    Valóban a háború végkimenetelét a hadiipar felporgetése fogja hosszútávon eldönteni. Azonban arról hogy akár az oroszok, akár a nyugat ezzel kapcsolatban hogy is áll keveset tudunk. Lássuk azt, hogy az oroszok soha nem vittek Ukrajnába annyi fegyvert/katonát, hogy az az ország teljes területének elfoglálását biztosítsa, a célok, tehát valamilyen formában, de mindíg is korlátozottak voltak (különleges katonai művelet). A háborút a jelenlegi szinten még évekig tudja folytatni, sőt jelentős lehetőségei vannak akár nagyobb erő bevonására is. A nyugat amilyen intenzitással, ahogy eddig adtuk át a fegyverzetet raktárról (pl PL több száz viszonylag modern harckocsit, amire az őszi offenzivát lehetett alapozni) ezt a továbbiakban már nem tudjuk biztosítani.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.05.16. 10:44:14