• Dodo55
    #38
    "A légkört nem érdekli hogy erőmű vagy autó bocsájtotta ki az adott molekulát. Tehát, igen az közlekedés is problémaforrás. Elfogadod ezt igen/nem?"

    Nem fogadom el, mert a légkör fel van készülve rá az idők kezdete óta, hogy a szénkörforgási folyamatokban részt vegyen. A rendszer rendkívül rugalmas tartományban működni képes önszabályozó képességeit pedig nevetséges aki kétségbe akarja vonni azok után, amennyi földtörténeti eseményt túlélt mind a bolygó, mind az élet rajta. Gondolj már csak pl. bele egy komolyabb vulkánkitörésbe, és ott már nem is csak töménytelen mennyiségű CO2-ről beszélünk, mert van amikor évekig nem látni még a napot sem az egész bolygón a hamutól. Szerinted hány ilyen fordult már elő és hányszor vált élhetetlenné emiatt hosszútávon a bolygó? Nekem úgy tűnik még egyszer sem...

    "De azok voltunk, Etiópiához képest egész biztos."
    Ne lődd magad lábon. Egyrészt a magadfajták a mi oldalunk felől az ilyen élesebb példákat azzal szokták megpróbálni semlegesíteni, illetve ezzel egybekötve rögtön vádaskodni is, hogy ez "relativizáció", másrészt pedig eddig úgy tudtam, hogy az általatok kergetett klímasemlegesség nem egyenlő a kibocsájtás megszüntetésével, csupán a kibocsájtást a szénkörforgás primer folyamatainak mindenkori adott keretein belül tartásával, hogy a károsnak beállított szekunder folyamatokra már ne jusson felesleg (pl. az átlaghőmérséklet növekedése néhány fokkal => jelentősen kevesebb fűtőanyag/fűtési energia felhasználásának igénye).

    "és felmelegedést legalább +2°C alatt tartsuk."
    Na tessék, és akkor meg is jöttünk. Miért akarsz te egy természetesen kialakult globális rendszer dinamikus folyamataiba célzottan beavatkozni? Miért gondolod, hogy te jobban tudod hogyan, milyen értékek mentén kell ezt szabályozni, mint sem a természetes rendszer maga, aminek minden dinamikája egy tökéletes, az élet feltételeit biztosító egyensúlyi állapot körül leng? Miért gondolod, hogy jó ötlet elvonni a lengést biztosító energiákat? Biztos vagy benne, hogy ez az egyensúlyi állapot akkor is fentmaradhat, ha mesterségesen adott értékek mentén csillapítani próbáljuk a lengéseket? Biztosan elegendő információt adnak ehhez a származtatott mérésekkel megtippelt földtörténeti statisztikák, illetve biztosan ismert minden kapcsolódó körülmény ismert, amikkel együtt a különböző értékek teljes rendszerre gyakorolt befolyása kiadja a megfelelő állapotokat, vagy esetleg fent áll annak a kockázata, hogy a földtörténeti múltban voltak olyan egyensúlyilag kapcsolt körülmények, amik esetleg azóta megváltoztak? Súlyos kérdések ezek ám.

    "Na mesélj, miért is terelik el erről a figyelmet?"
    Nem kapnak elég hangsúlyt ezek az aggasztó jelenségek a közbeszédben, miközben a csapból is a széndioxid folyik.

    "Azonban már ma is, azzal hogy te most itt pöfögsz azzal kicsit hozzájárulsz ahhoz hogy a harmadik világban meghaljon valaki, akit nem véd ennyire a technológiai burok."
    Jézus ember, nézzél már meg pl. afrikai demográfiai statisztikákat az elmúlt 1-2 évszázadra. Régen naponta tizedelték őket a halálos betegségek amikre mi fejlesztettünk ki sorban gyógymódot / védelmet és biztosítjuk nekik azóta is kb. ingyen. És szomorú igazság, hogy előbb hal meg 10000 ottani ember egy AK-47, illetve a szomszédos törzs / hadúr milíciája által manapság, mint sem egyetlen bármilyen egészségügyi probléma miatt.

    "A tipikus hímsoviniszta, konzervatív, neked több jogod van mint másnak attitűd ami itt is sugárzik belőled."
    Nincs több jogom, de egy olyan civilizációhoz tartozom, ami az elmúlt évszázadokban igen sokat tett le, igen fáradtságos erőfeszítések árán a teljes emberiség jóléte, beleértve elmaradottabb területen élő népek, kultúrák érdekében is. Mindemiatt jogom van rá onnantól kezdve, hogy ha tőlem ezeket az erőfeszítéseket és napról napra még többet a civilizáció már születésem óta elvárja, akkor én is elvárjam, hogy legalább ugyanazokkal az eszközökkel rendelkezhessek a mindennapi boldogulásom érdekében, mint az elődeim. És senki sem köti itt az ebet a karóhoz amúgy, elveheted az autómat nyugodtan ha neked az büdös és a lakásomból is kiköttetheted a földgázt, csak akkor te meg majd várhatod, hogy én felvegyem bárkinek is a telefont amikor valami rendetlenkedik ami a te megszokott 21. századi életed feltételeit biztosítja és egész véletlenül van még rajtam kívül mondjuk 452 ember az országban, aki egyáltalán tudja, hogy a problémát okozó komponenst eszik vagy isszák. Csak az az 452 másik ember is hidd el, hogy már rég a koranyugdíjas életét fogja tengetni egy csendes faluban vagy kertvárosban és rég meg is szüntette már a telefonszámát, mire neked sikerült végül az autóját kitiltatnod alóla. Az érzelmi logika itt ugye abban rejlik, hogy ha te velem is így kibaszol, elveszed azt, ami nekem eddig a megszokott életem jól bevált része volt, akkor aztán ne számíts rám ezentúl és azok sem, akik ezt nem akadályozták meg időben. De persze ezt nem csak egyetlen szakterülethez értő 452 ember fogja így érezni, hanem mindenki is, aki bármilyen társadalmilag hasznosnak tartott tevékenységet végez. (Na jó nem, mert senki sem szeret hosszú évekig unatkozni, úgyhogy helyette az utolsó pillanatban köszönés nélkül ki fogjuk rúgni a székeket az alkalmatlan "vezetők" alól és válogatott káromkodások közepette el fogjuk rántani a kormányt) És hogy mi ekkora gond ebben? Az, hogy amikor bármit is elveszel, ha bármit is úgy akarsz megoldani, hogy azzal kivonsz és nem hozzáteszel a képlethez, akkor azzal szegényíted az emberek körülötti világot és ezzel logikusan a motivációjuk gyökereiből tépkedsz ki egyben. Épp ezért ezt nem lehet így csinálni, ahogyan manapság erőltetitek. Ha van jobb technológia, akkor azt oda kell tenni, versenyeztetni kell, minél elérhetőbb áron kínálni és adni neki éveket, ha olyan akkor évtizedeket, hogy átvegye a korábbinak a szerepét egy természetes átmenet részeként és semmiképp sem a társadalom által ragaszkodóan szeretett konkurencia érzéketlen betiltogatásával. Csakis ez az út járható békésen.

    "Aki nem tenné, az borítékolhatóan extra vámokkal kell hogy szembe nézzen."
    De nem érted, hogy ne fenyegetőzzünk már pont mi európaiak mindenféle pöffeszkedő büntetővámokkal, amikor mi vagyunk ezernyi nélkülözhetetlen áru téren importra szorulva? Komolyan, hogy lehet ennyire felelőtlen, belképzelt, önveszélyes politikát folytatni?

    "A szankciókat nem azért kapták mert túl sok CO2-t bocsájtanak ki hanem azért mert megtámadtak egy szuverén országot. "
    Így van, ez a hivatalos indoklás. Amit írtam amúgy ebben a kérdésben, az félig-meddig irónia akart lenni. De csak félig, mert én azért félek, hogy mi van ha ezek most komolyan bepróbálkoztak az EGT ily módon történő rombadöntésével (csak ugye az említett kulcsfontosságú tél elmaradt, plusz mi van ha azok a mendemondák sem alaptalanok, hogy a Németek lepasszolták az EU valaha volt legnagyobb külső beruházását egy kicsi de elszánt jóakarójuknak, cserébe némi életmentő gáztartalékokért amikor nyáron sorban jöttek a bajok, illetve a veszélyes érvágásokra kreált szankciók élének bátor kicsorbításáért).

    "Mit mondanál akkor a dízel buszról?"
    Hogy vannak belőlük már olyan típusok is, amik fűtési célokra égetik el szabályozatlanul a gázolajat, a hajtásuk viszont elektromos módon történik, hogy környezetkímélőnek lehessen őket hazudni.

    "Egyébként nem azt írtad eddig hogy a zero emission szövegel lenne bajod, rákerestem"
    Valóban nem. Csak annyit mondtam, hogy képmutatás ami folyik körülöttük. De szerintem a "zero emission" szöveg simán része annak, ami folyik körülöttük, hiszen köztudott, hogy rá szokták ezt írni az ilyen buszokra (és más járművekre is) elég gyakran.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.02.26. 23:00:01