Dodo55#30
Nekem csak ritkábban kell mennem távolabbi helyszínekre, de ha igen, akkor 200-250km simán egy fél napos programra is könnyen kijön, ha hozzájön még egy hasonló, akkor úgy már 500 is meg lehet egy szuszra. Biztonsági tartalékokkal számolva tehát pl. nekem 650km hatótáv rendelkezésreállásra van szükségem minimum / nap. Köztes töltés igénye nélkül természetesen, mert felszerelésekre is szükségem lehet, amit nem tudok többszáz méterekre vagy akár több kilométerre lévő parkolókból kézzel átcipelni a munkavégzés helyére, plusz kemény téli hidegekben is (akár állóhelyben való folyamatos fűtéssel, ha az autóból kell laptopról dolgoznom - ez nagyon jellemző is amúgy, mert akkor nem mozgok és vékony alkat vagyok, nagyon gyorsan át tudok fagyni, bármilyen vastagon öltözöm).
"ez idő alatt is kevesebb a károsanyag kibocsájtása a busznak mint tisztán dízeles társának"
amikor alig egy-két fok, vagy esetleg mínuszok vannak odakint, akkor egy autóbusz olajkályhája, a gyártók adatai szerint, akár nyolc liter gázolajat is elégethet egy óra alatt. Ez egy átlagos budapesti járat esetén – amely 17 kilométert tesz meg óránként – azt jelenti, hogy 18-20 liter gázolajat is felhasználhat 100 kilométerenként. Így az átlag, napi 300 kilométert futó elektromos busz, egy nap alatt 60 liter gázolajat is elégethet.
Ez szerény számításaim szerint 3-4 diesel jármű l/100km fogyasztásával megegyező érték.
A hőmérsékletek kapcsán pedig most -1°C alatti hőmérsékleteket emlegetünk, pedig január-februári hónapokban nagyon jellemző volt a korábbi években, hogy nappal is akár -4 - -5 °C alatti hőmérséklet volt csak. Ha meg már ott tartunk, hogy ki mit vesz számításba, akkor gondolj arra is, hogy a buszvezetőket sem Greta Thunbergnek hívják általában, hanem sokkal inkább Egyhelybenseggelő Pistának, akinek percenként nyitogatnia kell magára az ajtót és csoda, ha a sok jeges huzattól a lángoló belsőfüle és/vagy jobb veséje nem indítja be a buszon a tűzjelzőt, vagy Müller Cecília nyunyókáját az üzemorvosnál. Szóval Pistánk fűteni fog, mint állat, e felől ne legyen kétséged. Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.02.20. 13:28:47