• kvp
    #5
    Nem a szemelyzet kivaltasa az elsodleges cel, hanem a kovetkezo mondat:

    "A rendszer által a hajó 7 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztott"

    Tehat elso korben maradhat egy minimalis szemelyzet a hajon (kapitany, gepeszek, szakacs, hajoorvos), de nem az emberek vezetnek. Ez olyan mint amikor egy repulo a levegoben 100% robotpilotaval repul es a szemelyzet csak az utvonalat potyogi be a szamitogepbe. Igy eleg muszakonkent 1-1 ember a hidra felugyelni es a robotpilota merheto uzemanyagmegtakaritast produkal. Azaz penzt sporol a mukodteto cegnek.

    Aztan ahogy a legi teherszallitasnal terjednek a szemelyzet nelkuli repulogepek, ugy terjed majd el a teherhajozasban az, hogy a kikoto kijaratanal a revkalauzzal egyutt a szemelyzet is tavozik, majd a valtas a kovetkezo kikoto elott szall csak fel a hajora.

    ps: Ha kivaltjak a kormanyost es a kapitanyt es kivalthatova valik az osszes gepesz is, akkor nem kell a szakacs es az orvos sem (bar utobbit ujabban mar lesporoljak). A kiritikus pont a gepeszek, ugyanis mig a repulokon mar kivaltottak a fedelzeti mernokot, a radiost es a navigatort, addig a hajok eseteben tovabbra is nagyobb gepesz csapat dolgozik folyamatosan, sokszor ok teszik ki egy modern teherhajo szemelyzetenek nagyreszet.