• TokraFan
    #256
    Nem tudom, honnan van az idézet, de én nem vagyok ilyen optimista ezzel kapcsolatban. A racionális érvelés, alapvetés egy tudományos szemléletű embertől, de a hívők esetén nem hinném, hogy célt ér, két okból. Az egyik, hogy a hit általában valamilyen űrt tölt be az illetőnél, esetleg a félelmeit próbálja vele feloldani és még számos oka lehet, de minden esetben létkérdés a számára, hogy ez a kvázi "mankója" megmaradjon, mert értelem híján csak így tudja stabilizálni a lelkivilágát, a problémák "kezelésének" egyetlen módja számukra (ugye, pl. "elhiszem, hogy nem eshet bajom, mert odafennt van egy jóságos valaki aki segít rajtam"). Ezeknek az embereknek nem az számít, hogy mi az igazság, hanem az, hogy a pszichés mankójuk megmaradjon, bármi áron, különben nem tudják feldolgozni az élettel járó problémákat.
    A másik ok, a logikus gondolkodás képességeének hiánya! A racionális érvelést idővel persze megértik, talán még okoz is náluk egy enyhe kognitív disszonanciát, de mivel a hit eleve önhipnózison alapul, ezt a disszonanciát nagyon hatékonyan képesek feloldani egy önmagukkal elhietett alternatív magyarázattal, ami természetesen nem lesz működőképes (lásd: az általunk feszegetett kérdéseknél látottakkal), de mivel náluk nem az igazság megértésén van a hangsúly, hanem csak az önmegnyugtatásra alkalmas mese bármi áron való megtartásán, ezért a teljesen hibás alternatív magyarázatot is igaznak fogják értelmezni, és 2 napon belül már magabiztosan állítani fogják, hogy megcáfolták és megválaszolták az egyértelmű, és cáfolhatatlan érveket.

    Több hívőnél láttam ezt testközelből, amikor a sok-sok évnyi mesehallgatást követően, észérvekkel, logikusan felépített magyarázatokkal találta szembe magát. Első körben teljes a döbbenet és a tanácstalanság, érzik, hogy a viszontválaszok -ha vannak egyáltalán- nem működnek, aztán másnap már megismerni is alig akarnak, mert időközben elhitették magukkal, hogy én a sátán küldötte vagyok, aki le akarja őket téríteni az egy is igaz útról, amit nekik el kell utasítaniuk, mert ezzel bizonyítják hűségüket "isten" felé. Holott előző nap még normálisan beszélgettünk és vitáztunk, fel sem merült, hogy meggyőzésről vagy "letérítésről" lenne szó, szimplán elmondtam a saját érveimet, ahogy bármely más témánál lenni szokott. A folyamat viszont jól látszik a későbbiekben, amikor a disszonanciát azzal oldják fel, hogy démonizálni kezdik a másikat (megjegyzem, innen már csak egy lépés, hogy a kiirtással is zokszó nélkül egyetértsenek, ha valaki arra buzdítaná őket). Tehát egyértelműen önhipnózist gyakorolnak a hitük védelme érdekében, az érveknek itt nincs jelentősége.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.01.26. 20:04:16