Microsoft Flight Simulator 2020
  • nibron
    #1621
    Azért érdekes dolog ez a mostani szimuláció. Pl. nyaranta szoktunk páran szimulátoros kipróbálhatóságot biztosítani, ami ugye elsősorban a gyerekeket vonnza. Az idén volt először, hogy az MSFS-el próbálkozhattak egy gépen. TM B787 yoke, és Honeycomb Bravo Throttle-t vittem ki. PMDG737 volt a nagyvas. A HoneyCombhoz írtam saját alkalmazást, ami a PMDG közvetlen adatstrukijából szedi le az adatokat és úgy állítja a vezérlő világítását (atomjó lett). Kisgépnek a C172, és kétdarálósnak a B58 felkonfigolva. Széles monitorokon eléggé elragadó látvány, tehát elég jól nézett ki. Volt egy A10-es joy is a yoke-al párhuzamosan, így most először ki lehetett próbálni azt amit állandóan megkérdeznek: hogy mi a különbség a bot ill. szarvaskormány között. A feladat mindenkinek LHBP iskolakör volt.
    Szóval a konklúzió: volt egy srác, aki elég szépen repült ahhoz képest, hogy bevallása szerint először volt "gépközelben". Amikor a hosszúfal végére értünk és fordulnia kellett, az ellenkező irányba fordult. Szóltam neki, válaszolt, hogy rendben és ugyanúgy rosszul csinálta. Szóltam, hogy belenyúlok a kormányba, mert az ellenkező irány kell és nem arra fordítja. Ennek ellenére amikor visszahúznám, érzem, hogy ellenáll. Küzdött ellenem. Mondom balra nem jobbra, de most már erősen, mert erőteljesen bedőltünk az ellenkező irányba. Erre még jobban jobbra dönt. Annyira magával ragadott a probléma, hogy azonnal nem ismertem fel egy olyan jelenséget amivel bárki bármikor találkozhat, és sajnos elő is fordul elég sűrűn, elég sok ember halálát okozva. Ráparancsoltam, hogy adja át, visszatettem jó irányba és visszaadtam. Amikor végeztünk és felállt a srác, akkor döbbentem rá mi történt. Mindenki kapott egy kis műszer bemutatót a műhorizontról, sebesség, magasság, vert.sebesség, iránymutatókról. Ez a srác eljutott arra a pontra amikor már egyáltalán nem érdekelték a műszerek, és csak a látvány alapján repült. Így került bele a térbeli dezorientáció csapdájába, így pont fordítva érzékelt dolgokat (pl. konkrét esetben az irányt (ez fordul elő a legsűrűbben)). Nagyon érdekes volt, mert a szimulátor nem mozgott, tehát nem volt hatással a belső fülre, mégis megtörtént nála. Valószínű, hogy a látvány és a srác fejmozgása együttesen idézhette ezt elő. Sosem láttam még ilyet mozdulatlan szimulátorban.
    A másik ami már évek óta érlelődik bennem: ha a nulla órásokat nézem, simán megállapítható, hogy a repülés kifejezetten lányoknak való. Szinte mindegyik nyugisan áll hozzá a dolgokhoz, így már előre rá lehet őket venni a műszerek pásztázására. Képesek összetartani a különböző műszerek értékeit, és így sokkal simább repüléseket képesek végrehajtani. A fiúk sokkal "lazábban" állnak a dolgokhoz, elhamarkodják a dolgokat, csak a jelenpillanatra tudnak figyelni, szinte képtelenség elérni, hogy előre gondolkodjanak.
    Ezen a nyáron volt egy kiscsaj, kb. 10 körüli. Első kérdésem mindig, hogy volt-e már ilyen környezetben. Mondta, hogy repülőgépet közelről is csak most lát először, tehát nem. Elmagyaráztam gyorsan hogyan működik a repülőgép, meg az alapműszereket. Mondta, hogy érti. Mosolyogtam magamban, azután miután produkált egy tökéletes felszállást, kissé megkomolyodtam. Tartja, figyeli az értékeket és jól tartja. Azért a féklap miatt szólni kellett, hogy húzza vissza. Elérjük a magasságot szólok, hogy egyenesítse ki, wazze megcsinálja, és tartja. Itt már elképedve mondtam, hogy akár ki is trimmelhetnénk. Megcsinálta, majd mosolyogva közli, hogy így tényleg könnyebb a gép. Forduló: elsőre csinál egy tökéletes 90 fokot. Előtte azért elmagyaráztam, hogy forduláskor le fogja adni az orrát, mikre figyeljen. Kicsit lassan de simán megcsinálta. Következő forduló szintén tökéletes, kis hiba, hogy a 90 fok nem sikerült (kevesebb lett), de a falon behozta. Mire eljutottunk a leszállási fázisba ILS-el repült és tartotta (ezt a műszert menet közben magyaráztam el, nem volt tervezve). Leszálláskor a kilebegtetést megcsinálta ahogyan kértem, gyönyörűen landolt. Mivel eléggé kis termetű volt a pedálokat nem érte el, azokat én kezeltem. Amikor végeztünk mondtam, hogy ne szívasson mondja el, hogy hová jár. Megesküdött, hogy tényleg most ült először "repülőn". Az anyukája (mellesleg a kolléganőm a pénzügyről) biztosított, hogy így van. Na ilyet sem láttam még soha.
    Nem mellesleg ahogyan elnézem az egyre ifjabb generációkat, egyre közelebb állnak ezekhez a technikai dolgokhoz. Sokkal fogékonyabbak. Amikor megszereztem a jogsit, és próbáltam lányokat tanítgatni autóvezetésre, az mindig egy lehetetlen küldetés volt. Amikor a lányomnak kellett megtanítani ezeket a dolgokat, szinte mindent csak egyszer kellett neki elmondani, megmutatni. És nem mondhatnám, hogy nagyon tehetséges lett volna, de nagyon hamar belejött.