• llax
    #18
    Már 2 példány repült 5x, napokon belül egy 3.-nak is jön az 5. repülése. Ebben a hónapban (reálisabb a következőben) egy példánynál jöhet a 6. repülés. A 2. fokozat újrahasznosításáról rég letettek, az F9-nél nem éri meg. Az orrkúp újrahasznosítása jobb bulinak tűnik.

    " Szóval van még hova fejlődni."
    Hová kellene fejlődni? Nagyobb tömegű űreszközöknél (több tonnás nagyságrend) jelenleg csak néhány speciális esetben van vetélytársa a Falcon 9-nek. Ha továbbfejlesztenék az újrahasznosíthatóságot és még lejjebb vinnék az árakat, akkor más rakétákra már tényleg csak állami és katonai megrendelések maradnának. Az F9-et már nem fejlesztik (befagyasztva - human rated), booster-t alig-alig gyártanak, csak a 2. fokozatokat nyomják sorozatban.

    "De az meg egy hatalmas jószág, szóval jelentős felhasználói igény is kell"
    A cél az, hogy ne kelljen, akár a Falcon 9-nél is olcsóbb legyen egy útja.
    (Ehhez az kell, hogy annak mindkét fokozata sokszor felhasználható legyen, kevesebb ellenőrzéssel-karbantartással, mint az F9 booster-ek esetén. Ha ez összejön nekik, akkor sokan tényleg lehúzhatják a rolót, mert a láthatáron sincs olyan fejlesztés, ami ezzel versenyezhetne. De itt még sok a kérdőjel...)