• botyika
    #99
    ezért mondtam hogy tájékozódj. miért olyan nagy szám az rns? vagy akár a dns?

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/RNA-comparedto-DNA_thymineAndUracilCorrected.png

    az élet kb összes építőköve a fizikai (vagy hivhatjuk kémiainak is) törvények miatt úgy kapcsolódik egymáshoz kb mint a legó. csak úgy maguktól összeáll egy csomó kis alkotórész. az már más kérdés, hogy ezek mikor jutnak el oda, hogy egy működő rendszert képezzenek, ezért nem hiszek a földön kívülről érkezett életben. nyilván alkotóanyagok érkeztek onnan is, akár szerves anyagok is, de nem voltak élők, csak aminosavak, stb.
    lásd még:

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Kemoton

    az élet kialakulásában több lépcsőfok van. az egyik, hogy ez a sok kis darabka valahogy összeállt, és létrejött belőle egy kezdetleges proto-élet(nek nevezhető valami), mint pl a kemoton is, ez valószínű elég hamar megtörténik, viszont nem lesznek ezek annyira különfélék, mert a fizikai törvények és ezen belül a kötési energiák és fajták az atomok között elég jól behatárolják az építőköveket. (de pl láthattunk már ha jól emlékszem arzénmolekulát használó dns-t is pár éve volt nagy felfedezés). (ezért mondtam hogy valszeg nem fogsz a földbolygón másfajta életformákat találni ezen a szinten, mert megeszi/beépíti őket a már meglévő baktériumok, stb)
    a fontosabb lépcsőfok az, amíg ezekből a mikrorendszerekből olyan bonyolultságú rendszerek kialakulnak mint egy baktérium, vagy sejt. azok már rendkívül bonyolult mikroszkopikus szerkezetek. ezért kellett nekik milliárdnyi évek. utána már a többsejtű élőlényeknek volt egy alapja, és a következő bonyolultsági szint, az életformák robbanása már "gyorsan" végbemehetett.
    tehát tulképp 3 bonyolultsági szintre épül az élet, a negyedik meg legyen mondjuk az ember, akinek a tudata már olyan fejlett, hogy tud ilyeneken gondolkodni.