• Munkas
    #76
    Ez is, kb. annyira értelmetlen, mint a műanyag szívószál és az izzólámpa betiltása. Környezetvédelmi szempontból irracionális, de a (sötét)zöld embereket meg lehet fogni vele:
    Régen volt az üveg.
    Arról kiderült, hogy káros a környezetre, pedig ugyanolyan szilikát, mint amivel tele van a bioszféra.
    Erre ráfogták, hogy akkor meg tájidegen és azért „káros”. Pedig a szeméttelepek depóniáiban jól el lett volna az idők végezetéig.
    Akkor legyen újrahasznosítás. Amivel adatk egy jó nagy pofont a környezetvédelemnek, mert az újrahasznosítás jóval több környezetterheléssel jár, mint a gyártás. Először kimosták a használt palackokat, de kiderült, hogy nem lehet tökéltesre csinálni, ráadásul egy csomó detergens jut így a vizekbe. Akkor nyersanyagként hasznosítják. Csak az üveg homokból van, így a nyersanyagként kb. nincs értéke. Az újrahasznosítandó üveget, viszont gyűjteni, szállítani, válogatni, darálni stb. kell, ami elég környezetszennyező és költséges. Aztán pont annyi energiával lehet belőle üveget gyártani, mint a homokból, és akkor is csak olyan szennyeztt színes üveg lesz belőle, nem jó se kólásüvegnek, se ablaknak, se a legtöbb üvegcuccnak.
    Aztán jött a műanyag palack.
    Itt is hasonló volt a folyamat. Ne dobjuk ki a szemétbe, mert nem bomlik le. És elkezdték újrahasznosítani. A mosás itt se környezetbarát megoldás, de azért most is csinálnak 1 kg kólásflakonból 50 l környezetre ártalmas szennyvizet.
    Erre jött a feldolgozás. A fejlett országokban gyorsan rájöttek, hogy az is elég káros a környezetre, mert egy flakon sokféle anyagból áll (műanyag palack, kupak másfajta műanyagból, címke papírból, amit ragasztó tart palackon, a papíron festék stb.), amiket szét kell választani, hogy homogén műanyag granulátumot lehessen belőle gyártani.
    Ezért ment cucc Kínába. Az zöldek meg azt hitték, hogy műszálként látjuk viszont, közben meg szépen elégették az erőművekben.
    Ezt megtehettük volna helyben is, de a zöldek féltek a dioxin képződétől, mert az rákkeltő és biztos nem jó az égetők gáztisztító rendszere.
    Most meg jön a papír palack. Ami szintén műanyag, és ugyanazok a problémák lesznek vele, mint a korábbi palackokkal.
    Persze vannak működő megoldások a hulladékok kezelésére, csak az nem jár haszonnal. A politikusok rájöttek, hogy a zöldek hite erősebb, mint a többi ideológiai irányzat képviselőié, ezért könnyebb meglovagolni ezeknek az emberek tudatlanságát (nem kell hulladékégető, nem kell atomerőmű, nem kell gyógyszergyár stb.). A gyártók szintén nagyobb haszonnal tudják eledni a környezetbarátnak hívott termékeiket. A hiszékeny zöldek meg boldogok lesznek tőle.
    Így végül is mindenki ráfarag, amíg bizonyos rétegek hite élteti ezt a világnézetet. De az új eszmékkel mindig ez volt a történelem során.