• defiant9
    #69
    Az 1 ember 1 szavazat rendszer az egy erős limitáció a demokrácia jóságában. Ezen én is változatnék, de az alapstruktúra ettől még jó.

    "ha nem a legtöbb kérdésben egy erős vezető (csoport), gyors döntése lenne szükséges"
    Na és hogyan választódik ki az erős vezetőt? Hogyan szűnik meg a hatalma? Ezzel az iránnyal ez a fő probléma hogy feltételez egy ideális állapotot de nincs koncepció a megvalósításra. Szokásos lózungolás ez is. Kim Ir Szen erős vezető volt, és továbbörökítette a hatalmát Kim Dzsongun erős vezetőnek. Az ország pedig romokban, demokratikus választási rendszer nélkül a nép nem tud kitörni(pedig szeretne), ilyen rendszerből a kiút a vérfürdő és sok élet feláldozása. A putyini vagy erdogani autokratikus rendszerek is ugyanúgy erős vezetésűek amit te szeretnél, olyannyira hogy még a demokratikus választást is képesek a maguk javára fordítani(ellenféllel szemben tisztességtelen unfair eszközökkel). Az ilyen egyszemélyes vezető egyben populista és zsarnok is.

    A jó rendszer olyan hogy minden polgárra vetítve maximalizálja az életminőséget ami szumma a legnagyobb görbe alatti területet adja. Az tény hogy sokan képtelenek belátni hogy mi jó döntés és mi a rossz. Ezen polgárok szavazati értékét alul kell súlyozni, a képzett széles látókörű egyetemi tanárét vagy sikeres vállalkozóét pedig felül. Az arányokat hangolni kell, az alul lévő széles de egyszeri néptömegek sem válhatnak súlytalanná, első körben 1 és 3 közti szorzót osztanék ki mindenkinek, befizetett adótömeg, végzettség, eltartott kiskorúak száma alapján.