DcsabaS#101
Ha megengeded, akkor adnék egy kis gondolkodnivalót (ha az eddigiek tetszettek). Pár évtizede vetődött fel, amikor az első nagy felfutása volt Magyarországon annak, hogy egyesek elkezdték kétségbevonni a Holdraszállást. Természetesen az volt a vezérmotívum, hogy a fotókat és a videókat is nyilván a Földön HAMISÍTOTTÁK. Akkoriban a számítógépes videó még gyermekcibőben járt, de valójában még most is az a helyzet, hogy a százmillió dollárokba kerülő hiper-szuper hollywoodi csúcsprodukciókban sem olyanok a szimulációk, hogy a szakértő szem ne venné észre szinte azonnal a fizikai képtelenségeket, amikor a dolgok nem úgy történnek, ahogyan kellene. Velem mondhatni az ellenkezője történt, mert belinkelt valaki pár videót amelyen az űhajósok szerencsétlenkedtek az amerikai zászló kitűzésével kapcsolatban, és nekem egyből feltűnt egy nagyon érdekes dolog, ami állati nehezen volna hamisítható, kellően látványos is, de szinte mindenkinek elkerüli a figyelmét (azóta is), akár pro- akár kontra- vitatkozik a kérdésben.
Nos, azt tudjuk, hogy a Hold tuti biztosan VIDÉKNEK számít, akkora nagy ott a por. Az űrhajósok is küzdöttek vele rendesen, noha őket azért védte az űrruha, csak persze a sétáik után mégis csak be kellett vinni a holdkompba, stb. Amikor a Földön járunk erősen poros vidékeken, akaratlanul is felkavarjuk a port. Hát a Holdon még lépni sem lehet anélkül, hogy porba ne botlanánk.
Na most próbáld meg kitalálni, hogy mi az, ami mellbevághatott engem szinte azonnal, ahogyan megpillantottam az első ilyen videót? (Linket nem adok, de a youtube-on könnyen találhatsz.) Miben és miért más a felrúgott por viselkedése a Holdon? (Csupán középiskolás fizika kell hozzá.)