• defiant9
    #65
    "Nem mondja ki senki, hogy a munkaerő-szükségtelenség következménye a kommunizmus,"
    Nem (teljessen) az, a telemerőeszközök köztulajdonlása önmagában még nem kommunizmus.

    "végeredmény egyfajta innováció nélküli erőforráspazarló, túlfogyasztói társadalomban merülne ki"
    A túlfogyasztó nem áll, éppen hogy munka nélkül mindenki csak egy keret erőforrást kap, nem tudja korlátlanul növelni a költéseit. A keret lehet racionális mértékű. A népesség természetesen egy korlátos bolygón nem emelkedhet korlátlanul, ez független a robotoktól.

    "hogy mindenki buborékfújó lesz "
    Van akinek tényleg a munkája a hobbija, ezekbe a szakmákba felesleges a robot. Másrészt a szabadidős munkák (hobbi kertészet, barkácsolás, szellemi alkotás) előtérbe fognak kerülni ha megemelkedik a szabadidő keret.

    "De ez is csak egy világkormányt kívánó megoldást igényelne"
    Ha egy adott régió(mondjuk EU) képes robotokkal megtermelni szükségleti nagy részét akkor nem kell vásárolnia a többi kapitalista robotokkal vagy emberekkel gyártató régiók áruit.

    "befagyasztott innovációs társadalmat"
    Alapból igazad van, ez a modell mindenképp az innovációs verseny ellen dolgozik. Azonban az AI is egyfajta robot, ha előreszaladunk ebben a távoli robotizált jövőbe akkor az embert meghaladó képességű AI is ott van a lehetőségek közt, tehát lehet hogy egy innovációs forradalom is hozzátartozik az átmenethez. Elméleti szinten az innováció mindenképp lassulni fog amint elfogynak a felfedezhető megoldások (pl. nem lehet kisebb nanorobotot készíteni)