• dyra
    #35
    Én ezt másként látom. A takarítónő már az iskolában nem kapja meg a szükséges tudást, hogy oké "alulképzett vagy de legalább legyél szakszervezeti tag és lépj be a takarítónők szakszervezetébe mert a te érdekeidet egyénileg lehetetlen képviselni". De gyanítom a magyar állam nem is nagyon akarja ezeket a dolgokat forszírozni mert akkor "hirtelen" megjelenne egy millás romapárt a politikai palettán. Az is igaz, hogy lényegében a szakszervezetek alig látszanak a sztrájk törvény meg egy vicc. Tehát kis hazánkban pont az állam vette el az emberektől azt a lehetőséget, hogy érdeket érvényesítsenek (a választások eredményeit elnézve ez jó nekik).

    Így persze működik az amit mondasz vadkapitalizmus és az emberek gyakorlatilag magukat nyírják ha folyamatosan lemennek az árakkal. De mivel a piac így működik az emberek pedig "buták" csak nyomják a mókuskereket.

    "Az ország bérszintje a termelékenységgel korrelál, kecskepásztorkodásból soha nem lesz wall street-i jövedelem."

    Ez inkább onnan jön, hogy az alacsony bérszínvonal miatt eleve a kis hozzáadott értékű melók jelennek meg a gazdaságban. A multik is azt hozzák be meg a magyarok is arra építenek. Takarításnál maradva minek nekem spéci takarítógép mikor az árából 5 Margitkát kapok akit a melóhelyről visznek a temetőbe? És ez szépen meg is fog jelenni a statisztikákban.

    Most meg még úgy is néz ki, hogy hosszútávon a kulimassza melókra próbálunk berendezkedni. Ezekben viszont soha nem lesz magas hozzáadott érték domináns onnantól meg nem logikus a magas bérkülönbség mert az itt maradó mérnök sem magas hozzáadott értékű gépsorokat felügyel.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.06.08. 10:37:58