• defiant9
    #34
    "Az államnak itt kell belenyúlnia pl a piac működésében takarítónőre szükség van épp ezért annyira kell feltornászni a minimálbért"
    A minimálbér csak alkalmazottakra vonatkozik, ha olyan a munkaerőpiaci helyzet akkor megjelennek az egyéni vállalkozók mint egyszemélyes takarító alvállalkozók akik olcsóbban elvégzik a munkát, mert rájuk nem vonatkozik a minimálbér, ráadásul globalizált környezetben az olcsó munkaerő elszívja a munkaadókat.
    A takarítónőnek éppen 1 szavazatnyi érdekérvényesítő képessége van a választásokon ami megegyezik a brókerével, a gond az hogy nem bölcsen él vele.
    Az ország bérszintje a termelékenységgel korrelál, kecskepásztorkodásból soha nem lesz wall street-i jövedelem.
    Az állam igazán két dolgot tehet: 1 összehúzza magát és minél több jövedelmet hagy az embereknél (ez ami nem megy a Fidesznek, mert lopni a sok beszedett pénzből lehet jól), 2 átcsoportosít az egyes rétegek közt, pl az informatikustól a takarító felé, de itt már benne van a pakliban hogy az informatikust kedvezőbb adókörnyezetben kezdik el foglalkoztatni, a Fideszt ezt szüntette meg az egykulcsos adóval, ami nem feltétlenül rossz irány, csak lassan hoz 'eredményt' lent. A svéd takarítónő azért keres többet mert az egész bérszintet felhúzzák a magas termelékenységű szakmák. Ezen az úton viszont borítékolod azt hogy hatalmas különbségek maradnak a rendszerben, és a takarítónő mindig sokkal kevesebb jószágot tud majd megvásárolni, ez nem a szocialista út.