• defiant9
    #485
    "B létezik, de a beavatkozása nem sért általunk ismert törvényt, hiszen azt is ő alkotja meg."
    Tehát nem tud egy porszemet odébb pöckölni mert azzal törvényt sértene.
    Van egy C eset is, megalkotta és utána magára hagyta nem avatkozik tovább közbe.

    "ezért bármilyen idegrendszerrel rendelkező, vagy más módon hasonló kvantumfizikai jelenségeket felhasználó lény tudatos lehet"
    Sg.hu - Kvantumhatás a fotoszintézisben
    Tehát a levélen túl a földi-giliszta is, akár memória modul a gépemben. Ezzel eléggé levitted a tudatosság küszöbértéket, ezek alapján már egy számológép is tudatos. Ami nyilván nem igaz, én ennél a Penrose definicónál jóval magasabbra tenném a belépési küszöböt, de el is venném a sarkosságát, valahol az énkép meglétének környékére pozicionálnám(de ez erősen szubjektív), az AI számára ez egy teljesen elérhető szint. Okos bio robotok vagyunk nem pedig a közvetlen isteni teremtés csodái, ezzel a gondolattal kellene megbarátkozni az ezotéria helyett.

    "ezért a jog még kevésbé alkalmas értékek átadására."
    Ez látszólag igaz, de vond csak ki a jogot/igazságszolgáltatást a képből, mit fogsz kapni? Egy anarchiát ahol bárki bármikor megölhet kénye kedve szerint, mindezt büntetlenül, mert isten nem fog rá lesújtani. Hammurapi törvényoszlopa is létezett már jóval a biblia előtt. Az ateista családban/közösségben nevelkedő gyerek is magas színvonalú erkölcsi értékrenddel rendelkezhet.
    Végső soron törvény nélkül káoszt kapnál, vallás nélkül pedig egy továbbra is működő társadalmat, döntse el mindenki maga hogy mi a fontosabb/értékesebb...
    Búcsúcédula és gyónás egy tőről fakad, a bűnös felmentése bemondás/befizetés alapján. Jogállamban, törvény előtt ilyen nincs, persze határesetekben a jó ügyvéd át tudja billenteni a mérleg nyelvét, de a vádhatóság sem full amatőrök gyülekezete, erős bizonyítékokkal szemben a legjobb ügyvédnek sincs esélye nyerni.

    Amennyiben isten figuráját elég light-osra veszed (itt most én azt látom hogy folyamatosan kihátrálsz az erős isteni bevatkozás mögül a kb. nem csinál semmit irányába), akkor az egész kérdés irrelevánssá válik, és a semmi valóban bizonyíthatatlan is.
    Amit általánosságban tudatnak hívunk az a fentiek alapján nem más mint egy komplex mechanizmus amit már a legokosabb ember sem képes átlátni. Ez nem isten, hanem az evolúció 'alkotása', egyszerű primitív nem tudatos létformákból kifejlődve eljutottunk ide.
    Utoljára szerkesztette: defiant9, 2018.04.16. 12:39:14