• cylontoaster
    #345
    Azt írtam, hogy az oprendszerek (zöme, nyilván van kivétel) hibátlan, mert a fő feladatát hibátlanul ellátja. A fő feladata az, hogy a rápakolt akármilyen fos alkalmazást összekösse a HW-el, azaz ne az alkalmazásnak kelljen tudnia hogy milyen vas fut alatta, illetve ne legyen közvetlen hozzáférése. Többek között azért ne, mert így a mindenféle bughalmaz konkrétan HW hibát csinálhatna. Mivel ilyen nincs, ezért hibátlan.
    Mint mondtam, az a program hibátlan ami a specifikációjának hibátlanul megfelel. Egy oprendszer specije garantáltan nem tartalmaz olyat, hogy soha ne omoljon össze. Mivel az összeomlásokra egyértelműen látsz az OS által kiadott hibaüzenetet, ezért ezt könnyű igazolni.
    Ha olyan "hiba" történik, ami le van kezelve, akkor az a program hibátlan, mert a specije tartalmazza az adott hibát, azaz tervezett, a normál működés része. Természetesen a felhasználó szempontjából ettől még lehet fos. Két külön dolog. Persze nem fogod ezt felfogni mert akkor dőlne az állításod és a pici világképed ezt nem engedi. Nem, Irasidus a tökéletes, a kinyilatkoztatások atyja nem hibázik, ha valamit nem tud akkor nem szól hozzá, de olyan biztosan nincs hogy hibázik.

    " mi az, hogy elvi szinten tökéletes valami?"
    Nem ezt írtam. Azt írtam hogy szerinted elvben (elméletben, sry) sem lehet olyan program ami hibátlan. Így már gondolom érthető.

    Olvastam az elejétől. Jelenleg annyira nem jók, hogy elfogadhatatlon szerintem (is). Vezetési támogatásra jó, mint a tempomat, csak közben mint az általad linkelt példa is mutatja, a sofőrök elfelejtik hogy figyelniük kéne, ezért aztán veszélyesebb mintha nem lenne. Ebben egyetértünk. Azon már sokat vitázhatnánk hogy az embereknél általában jobb-e. Egy rutinos, jó sofőrnél talán sose lesz jobb. Egy általában rossz vagy egy éppen fáradt/figyelmetlen sofőrnél simán lehet jobb (szerintem). De nem ezen ment a vita, innen indult, de ebben mindenki egyetért, ezért nem ezen ment a vita.

    Te kijelentetted hogy a jövőben sem lesz másképp, mert program és ebből következik. A vita pedig erről szól.

    Az hogy a biztonság növeli az árat az stimmel, az is hogy emiatt esetleg nem a közeljövőben, vagy egyáltalán nem terjednek el ezek. Ez viszont gazdasági és nem technológiai kérdés, itt pedig arról ment a vita, hogy lehetséges-e technológiailag. Szerinted nem, mert program-> tökéletlen, rosszabb mint az ember. Az ember, mint homogén dolog. Mint évek bölcsességével rendelkező lény, véletlen sem részeg 20 éves.

    Az oprendszer hibátlanságát környezetbe tettem. Elmondtam, hogy mi számít programozói oldalról nézve hibátlannak. Az a program hibázik, ami nem a specinek megfelelően működik, állítás 1. Az oprendszerek (zöme) a speciknek megfelelően működnek, állítás 2.
    Az oprendszerek nem elégítenek ki minden felhasználó elvárást, állítás 3. Összetudod rakni?

    Közölted hogy a programok törvényszerűen rosszak. Erre a #296-ban írtam ellenérveket, amikkel nem vagy hajlandó foglalkozni.

    De persze én hitvitázok.

    (Nem állítom, hogy a programozók nem tévednek és hogy a programok általánosságban hibátlanok. Azonban állítom, hogy nincs semmi olyan törvényszerűség, ami miatt egy program ne lehetne hibátlan. Hibátlan program alatt pedig a specinek való megfelelést értjük, nem a felhasználók kedvének való tökéletes megfelelést. Tudod, ilyenkor szoktad írni hogy "szakkifejezés, terminus, stb").

    Folytasd még kérlek.