• defiant9
    #117
    "Had kérdezzem meg, szerinted, ha tökéletesen működik ez a rendszer,"
    Vedd észre hogy a kezdetektől fogva elfogadtam hogy van törlés, csakhogy a kezdetektől fogva azt állítom hogy nem ez a tipikus.
    Ahogy a beidézett példa is mutatja a törlés egy favágó módszer, egy bázispár törlődése is shiftelődéshez vezet és rengeteg információt semmisít meg egy körben. Sokkal hatékonyabbnak/kifinomultabbnak tűnik apró lépésekben változtatni és csak átbillenteni a biteket. Az eredmény pedig nekem azt mutatja hogy ez is a tipikus irány, egy pár láb nem fog egy körben eltűnni, szép lassan fog rövidülni, csökevényesedni, majd ezután a genetikai információja is egyre szemetessebbé válik, de még több fajnyi evolúcióval később is megtalálható.

    "Erre hoztam is egy példát, de van még. "
    A példád ahogy más is rámutatott itt nem releváns. Közös őstől származik két faág, a közös őshöz képes mindkét faágon növelik a gének számát. Az hogy az egyik faágon valami különösen jól sikerült és intelligens élet jött létre míg a másikon csak páfrány nem jelenti azt hogy az irány az lenne hogy az időtengelyen csökkenés van.
    Ha ugyanazt a forráskódot fork-olja egy jó megy egy rossz programozó akkor a rossz sok iterációban egy gyengébb terjengős kódot csinál míg a jó képes kevés lépésből egy frappáns jól működöt. Persze evolúcióból egy van, itt a véletlen dönt hogy melyik ágon haladnak fejlettebb vagy fejletlenebb irányba a dolgok. Többször belebegtetted már hogy mutatsz olyan élőlényt ami az őséhez képest kevesebb gént tartalmaz, de ilyet végülis nem mutattál... Azt ís írtam hogy a gyorsan változó kevés bázispáros mikroorganizmusok esetén ez reális scenario, de a kiinduló felvetés is a large scale evolúció folyamatát feszegeti nem a petri csészét.

    "Amúgy 75-90% szemét, és az 1% kódol között, mi van a többi 9-24 százalékkal?"
    A szemét DNS aránya egy aktuális tudományos álláspont(látható bizonytalansági fakorral), nem én blöfföltem, nekem nem az a munkám hogy a milliárd bázispárt elemezzem. A Junk-ban sok minden van, 8% pl. eleve idegen vírosokból származó információ. A nem kódoló DNS egy részének pedig van 'módosító' szerepe:
    Noncoding DNA contains many types of regulatory elements:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    - Promoters provide binding sites for the protein machinery that carries out transcription. Promoters are typically found just ahead of the gene on the DNA strand.
    - Enhancers provide binding sites for proteins that help activate transcription. Enhancers can be found on the DNA strand before or after the gene they control, sometimes far away.
    - Silencers provide binding sites for proteins that repress transcription. Like enhancers, silencers can be found before or after the gene they control and can be some distance away on the DNA strand.
    - Insulators provide binding sites for proteins that control transcription in a number of ways. Some prevent enhancers from aiding in transcription (enhancer-blocker insulators). Others prevent structural changes in the DNA that repress gene activity (barrier insulators). Some insulators can function as both an enhancer blocker and a barrier.