• end3
    #14
    Egyszerűen csak arról van szó, hogy közgazdasági értelemben, a munkaerő költságeinek leépítésével ne tehessen extraprofitra szert az, aki robotokat állít a termelési láncba. (Végül is felelős az emberi munkahelyek megszüntetéséért.)

    Nehogy már ebből előnyre tegyen szert, amikor a bevételeit tekintve az államkincstár és a korábbi adóalany is veszít. Minden emberi munkahelyet megszüntető tevékenységet meg kellene adóztatni, - nyilván a felmerült költségmegtakarítások figyelembevételével. - már csak a szociális háló fenntartahatósága okán is.

    Muszáj, különben a technológiai fejlődés eredményeit közvetlenül és gyorsan a munkafolyamatokba illesztők, eltúlzott mértékű előnyökre, és ez által a gazdaságban sokszor kizárólagos monopolhelyzetre tesznek szert. Ez pedig a gazdasági és a társadalmi szociális egyensúly fenntartása szempontjából, hosszabbtávon, az emberiség számára egyáltalán nem előnyös.

    Ráadásul a kiforratlanul és eszetlenül csak a profit érdekében használt új technológiák gyorsütemű bevezetése elvonhatja, más, az emberi társadalom számára sokkal hasznosabb, bár kevésbé profitorientált technológiák alkalmazásától az erőforrásokat, tönkretéve azokat, - akik valamilyen okból, - nem feltétlenül a profithajszolásra tették fel az életüket.

    Tehát a konklúzió, nem szabad államilag támogatni adózatlanul, az újabb és újabb technológiák gyorsütemű felhasználását, ha az emberi munkahelyek megszüntetésével jár, és főként, ha nem látható biztosan, mely gazdasági szektorban kerül "felszívásra", az így utcára került munkaerő. (Ha csak nem kívánunk a jövőben polgárháborus viszonyok között élni, - gondolom ez minden körülmények között elkerülendő lenne, - tekintet nélkül a kevesek által ilymódon elvesztett extraprofitra.)

    A társadalmi szociális egyensúlyi helyzet fenntartása a világon mindenhol a regnáló kormányok felelősége és feladata. Az adóztatási struktúra folyamatos alakítása az egyik lehetséges beavatkozási forma ennek érdekében. Ha a cél igényli ezt, élni kell vele.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2017.02.21. 09:29:51