• NEXUS6
  #12
  Billbátyónak nagyjából igaza van. Lehet, hogy időskorára megjön az esze!? :D

  A gond ott van, hogy nem konkrétan a robotok hatására megváltozott körülményeken, hanem még általánosabban kell gondolkodnunk.

  Mi a gazdaság, mi a pénz szerepe, meg ilyesmi?!

  A gazdaság lényege már nem az hogy egyesek meggazdagodjanak bizonyos kurrens, de ritka termékek csereberéjén. A gazdaság a termelés és a fogyasztás egyensúlya, ahol már nem a termelés, az áru, sőt bármilyen áru a szűk keresztmetszet. A pénz meg nem a gazdagság mérője, hanem az eszköz, ami megolajozza a cserét a termelő és a fogyasztó között. Ha termelő azt akarja, hogy elvigyék a termékét, akkor a megváltozott körülmények között, amikor már nem a melósnak fizet, akkor más módon kell a kerekeket olajoznia.

  És nem kell sajnálni a szegény tőkést, hogy tuskó módon adóztatjuk, csak mert a kedves bankok, akik támogatják az ő tevékenységét határtalan mennyiségben képesek pénzt nyomtatni és hitelezni neki is, meg nekünk is fogyasztóknak.

  Én azon aggódnék inkább, hogy a pénzgyárosok, pl tágan értelmezve maga Billgécc is, véletlenül maguknak több pénzt nyomtattak, mint nekünk halandóknak. És most persze könnyen filozofálnak, hogy mifaxt kéne tenni.
  XD