Egosoft X4
-
nibron #6963 mondjuk én sem tartom bulinak. azért elég problémás összehozni egy jó rendszert. kezdve azzal, hogy a megfelelő számítógép alkatrészt a megfelelő blokkal összepárosítani. amikor újonnan építek egy gépet, akkor kábé 1/3-ad idő számítógép, 2/3-ad idő vízhűtés a ráfordítás. úgy, hogy míg a gépet egyedül megtervezem, a hűtéshez már ketten kellünk. sajnos a gyári vízhűtő rendszerekből 1-et sem tudok ajánlani, főleg mert elég nagy a lutri. ugyanabból a típusból volt már jó is, meg olyan is ami eleve szivárgott, rossz volt a fitting, vagy két héten belül beszart a pumpa. de ez én vagyok. sanyi bácsi (ő a vizes) imád ezzel foglalkozni. ő még a házat is szívesen farigcsálná, de azt meg én nem engedem.
amit mondjuk szeretek benne az, hogy így egy ház jó nagy lesz. így aztán nem kell olyan helyeken matatni, ahová a csipesz is alig fér be.
vizes rendszernél az üzemeltetés és karbantartás jóval egyszerűbb, ráadásul a gép is sokkal tisztább belülről.
kisegítő ventiket sem kell annyit használni. sajnos az újabb házaknál ugrott az alsó venti beszerelése, de ha lehet az alulról felfelé elvet preferálom. vizes hűtésnél ez sokkal jobb mint az előlröl-hátra. a lényeg itt az, hogy a radiátorokról a hő minél rövidebb úton távozzon. a felsőnél többnyire nincs gond, de ha kell kisegítő, általában elölre szoktuk tenni. ott már lehet gond a kifújásnál, főleg a zajszigetelt házaknál. az lenne a jó ha lenne olyan ház amibe felülre két radiátor férne be (sanyi bácsi saját magának csinált házat, ott úgy van).
alternatíva még a külső hűtőblokk, de akkor a gép mozgatása nagyon macerássá válik. de csináltunk már ilyet. msfs repülőszimulátornak nincs olyan gép ami megfelelne. kábé 1 éve csinálnom kellett 2 gépet komplett cockpithoz. az egyik gépben 2db rtx4090 volt, na annak a hűtése és a 2600w-os táplálása megért egy misét. a szimulátorház mellett egy külön rack szekrényben került az egész rendszer kialakításra.
Utoljára szerkesztette: nibron, 2024.06.06. 12:13:34