Egosoft X4
  • nibron
    #6407
    A 2-2.5milla a felső határ, ennyiért lehet most olyan topgépet összerakni, ami a plafon. Bár a CAD alkalmazásoknál mehetünk még feljebb, mert ott lehet jól használni a legdrágább videókarikat. Sajna a videókártya nagyon drága, a gyártók csesztetik is az nvidia-t, hogy vigye lejjebb, mert eladhatatlan a cucc. Majd meglátjuk. Viszont játékra az nvidia-tól elég a 70-as sorozat bőven, ez már azért jóval olcsóbb a 90-asoktól. Nekem az etalon játékszoftver az MSFS, ezzel mindent ki lehet hozni a gépből amit csak tud. És a 70-es is elég 5 évre, sőt jóval tovább is. Mostanában jönnek a srácok, hozzák a 1070-es kártyás gépeket, amiket kábé 8-9 éve szereltem össze 7700K-s procival. Időközben annyi változott, hogy anno 16GB ramot tettem be, azóta párat bővítettek 32-re, + az SSD. És még ezek a gépek is jól beállítva viszik az MSFS-t közép-magas tartományban. FPS elég jó, a kép időnként szakadozik, mert a vidóram-nak ma már kevés a 8GB (MSFS, addonnal valamivel 8GB felett fogyaszt). De pl. az Elite tökéletesen fut, meg a hozzá hasonló játékok. X4-el sem volt bajom, hajó gyártó önellátó komplexem volt.

    Sosem tuningolok. Amit beállítok az gyári OC. Arra van gyártva a cucc, tehát azt kell tudnia. A profi játékosok sem használnak túlhúzott gépeket, mert azok mindig instabilabbak, nem engedhetik meg maguknak. Pl. a feszültséghez sosem nyúlok főleg, hogy most már minden modulban van a tápellátáshoz manager, és elég jól értik a dolgukat. Azzal a fesszel kell megoldani a dolgot. Pl. a CPU managere magától felhúzza a feszültséget terheléskor, hogy meggátolja a túlzott áramfelvételt.

    Amikor gépet "újítasz", akkor kell megnézni, milyen technológiák állnak rendelkezésedre, és abból a pénzből amit szánsz a dologra, mit tudsz kihozni maximum. Mert el lehet szarul is költeni azt a pénzt. Most pölö több majdnem 250e-el olcsóbban szerzek ASUS 3090ti-it. De utálom az ASUS-t mert nem valami stabil, ha nem ASUS lap van alatta, azt viszont tuti nem rakok alá, mert az ASUS manager szoftverei annyira szarok és használhatatlanok, hogy elmondani nem tudom. Állandóan elfelejtik a beállításokat, rengeteg processt qva sok szállal használnak, több száz megányi ram, stb. Ráadásul az ASUS framework ami kikerülhetetlen állandóan írja a rendszer SSD-t, és nem kevés adattal. Ez egy játékos gépen elképzelhetetlen. Úgyhogy most azzal szenvedek, hogy próbálom szoftver nélkül megszelídíteni GigaByte laphoz. És mindezt azért mert vannak akiknek számít ez az árkülönbség.