Egosoft X4
  • nibron
    #6403
    Kupak: Mint azt írtam a 7700K 5,2-ig stabilan ment. De egy nagyon jó léghűtéssel, és tutkerájra állított bios-al. Amúgy a 7700 és 8700-asokból elég sok gépet szereltem anno. Egyedül a 10700 volt egy kicsit gyengébb, ill. inkább az intel nem lépett meg szinte semmit. A 10700 helyett jobb volt inkább a 8700-essel szórakozni (főleg miután kisujjból jött a téma). 11-es és 12 generációsok közül is jól mentek, 13-assal még csak most ismerkedem, de egy 13700K-s proci szerintem most a legjobb választás játékhoz. Az jó egyszálas fronton is, és többszálason is egyaránt. Szóval mivel elég jól be tudom lőni a gépeket, semmi szükségem a kupakolásra. Abszolúte nem is támogatom, mert azok akik nálam csinálnak gépet, kb. 5 évre terveznek (elektronikus alkatrészek élettartama tervezéskor), és utána el szeretnék adni a felesleget váltáskor. Na most egy roncsolt, köszörült proccot eladni, háát. Amúgy volt alkalmam összehasonlítani gépeket gar.vesztett és garanciásakat (ha érted), mikor megkérdeztem, hogy miért kellett ez, majd a válasz utáni 5 perc matatás után megmutattam mit szeretett volna, na akkor jött a kurvaanyázás. Mondjuk én eleve azt nem értem, hogy az említett 7700K CPU-ból ki akar még többet kihozni stabilan. Már eleve ez is "elképzelhetetlen" érték. Mondjuk sokan az alap 4.8-at sem tudták megugrani, állítólag a hő miatt, 4.5 körül leállt a bazár. Amúgy a procikat gyárilag mindig többre tervezik mint ami rá van írva, ezt a darabot 4.8-ra gyártották és azon is tesztelték ha 4.5-ösként adták el. Biztos lehetsz benne, hogy a kupak nem szállítás közben "romlott" el.

    I9: alapvetően nem szabad elvenni a procitól a teljesítményt, mert szüksége van rá. Inkább nem szabad engedni, hogy túllépje a gyárilag beégetett maximumot. Tehát a 12900K CPU-nak ez a beégetett teljesítmény a 250W, ill. van áramkorlát is, ezt most fejből nemtom, de úgy kell kiszámolni, hogy a gyári core fesz * core áram < 250 (ez a telj.érték). Mivel a feszültség 1.35V (stresszteszt alatt) , ez kb. 185A. (ponthegesztőnek jó) Itt kezdődik a dolog, hogy az alaplap tud-e egyáltalán ekkora áramot szolgáltatni. Kicsi kupakolás: itt jön be a képbe, hogy az intelnek ezt a kupakolást alapvetően azért kellett megalkotnia (és még csak nem is ők alkották meg, hanem ez egy általános használatú tokozás komolyabb területeken (repcsik,űrjárművek,műholdak,katonai felhaszn.)), mert a túlhűtésből származó károsodást nem lehetett bizonyítani, így el lehet érni egy biztonságos tartományt amivel elkerülhető a károsodás. A paszta azért nem volt olyan gagyi, mert lekérdeztem a maghőmérsékletet és megmértem a tok külső felületét, és alig volt pár fok különbség. Tehát a gagyi paszta helyett inkább a gagyi hűtés lehet inkább a gond. Persze ha valaki megtervezi a hűtést lehetőleg szagszerűen, akkor annak ugye nincs ilyen problémája, függetlenül attól, hogy van kupak vagy nincs kupak.
    I9-et MI miatt használok, ez a CPU nem játékra való. Való igaz, hogy játéknak macerás egy ilyen gép használata, aki nem szeretne profilt váltani válasszon a 700-as sorozatból. Játékra az még jobb is mint amit az i9-ből ki lehet hozni. Játékhoz nem kellenek az E-magok, talán jó is kikapcsolni, mert a különböző max.sebességű magokat még nem igazán tudjék kezelni a programozók. Kivétel a mikrokontrollereket is programozó egyének mert ott már megszokott dolog. Úgyhogy többnyire elengedik azzal, hogy task run és visszonlátás. Hát itt azért szinkronizálni kell pl. a memória írást/olvasás a különböző frekikre, úgyhogy még ott van a DMA is. Meg úgy egyébként minden mást is. Ha nem csinálják meg jól, márpedig sajna ez van, akkor mindenféle hibákat dob a játék (legtöbbször 5-öst), és azt hiheted, hogy hardverhiba (alapvetően ilyenkor jön a kérdés (ami ugye irreleváns), hogy "64GB van a gépben, az nem elég?").
    Azt írtad, hogy akkor 8 magos lesz. Nem mert szépen bekapcsolod a HTT-t és majdnem egy 16 magos procid lesz. Az i9 HTT-je fejlettebb mint az i7-nél, itt a logikai magokon van a címzés (sőt az adatbuszt is szétvágja ha kell a lane-k között), és magukat a lane-eket is a logikai mag vezérelheti. Meg még pár dolog át van helyezve a logikai részbe, ami az i7-nél a fizikaiban van. A P magok szinkronizációja is fejlettebb mint az i7-eseknél. Alapvetően egy sokkal stabilabb processzor mint az i7-es. De a legnagyobb teljesítményt minden magon egyszerre megugorni azt nem tudja. Az a 12700 vagy 13700-as szakértő kezekben.

    Na akkor profil: minden profi játékos szeretne valamilyen előnyhöz jutni, ettől olyan dolog ez mint a Forma1. Század fps, meg rövidebb válasz, egy az egyben vérre megy. Van egy ismerősöm, CS:GO-zik elég profi szinten. Szóval biztos, mert én szemmel sem tudom követni amit csinál. Na ő mondja meg mikor jó a gépe. És elég jó érzéke van, mert nagyjából meg tudja mondani, hová kell nyúlnom. Két gépe van: 12700K és 12900KS procival, mindkettő belőve a játékra. És ő azt tudja, hogy mikor melyik gépet kell használnia. És állandóan a profilokkal csesztet. Szerintem már több van neki mint 100. És már berendelte tőlem a 13-as sorozatú gépeket. Szóval ha rendesen szeretnél játszani, de a géped nem feltétlenül támogat ebben, vagy olyan vagy mint én, hogy a játék másodlagos. viszont a munkához nem annyira játékoptimalizált géped van, akkor még mindig ott a profilváltás. Végülis csak minden profi játokos használja. Nem muszáj használni, helyette van egy csomó fórum, lehet ott is panaszkodni.

    Kisiku: nem tudom mit hasznosíthatsz ebből, de amikor gépet összeraksz, akkor kell megnézni mi van a piacon, mit szeretnél, mit áldozol rá. Pl. az említett profi játékos kollégát nem érdekli a technika, csak a maximális teljesítmény. Így aztán neki darabonként a gép olyan 2-2.5milla körül mozog. De mondjuk az enyém is volt 1.7m. Ennél a kategóriánál tényleg nincs megkötés, de pl. játék miatt sosem költenék ennyit.

    Amúgy elég sokat játszottam az X4-el. Megnézném, hogy a mai gépekkel hogyan kooperál. Meg mondjuk nálam a Transport Forever 2-nél pörgött fel még a ventillátor nagyobb városoknál. Az Elite-el szinte alapjáraton vannak most a ventik. A régi géppel az is zajosabb volt.