• Macropus Rufus
  #15
  optikai archiválás: nagyban függ az írótól. Nekem az egyik első (és még most is használt írom) scsi Plextor volt üveg fejjel (nem gagyi műanyag cuccal)
  Mivel a lézer hatására a műanyag öregszik ezért az írás minősége is romlik. Nekem még nem szált el semmi dvd/cd lemezről. Igaz, hogy a fent említett író nem kimondottan alacsony árral bírt. De megérte ;)

  Vinyó backup: na ezzel én is jártam így. Sok GB adatom szált már el vinyó halál miatt. Vinyó nem alkalmas backup-ra.
  elektronikus tárolás (pendrive pl.): mivel a flash alapú tárolás magában hordozza, hogy sok i/o után format, ezért ezt csak átmeneti tárolónak használom, backup-ra soha. Ha jól számolom olyan 8 pen pusztult már el nálam. Köztük volt egy olyan amiben kb. 2cm-es hdd működött. Az is megdöglött. (SSD más tészta, de azt sem használnám backup-ra)

  Vinyó halál miatt nekem is rengeteg adatom szállt már el, az évek alatt, ezért kezdem redundánsan tárolni az adataimat. Van ami 2-3 helyen is meg van. A fontosak: családi fotók, meg magneto-optikai lemezen vannak, tárolva az örökké valóságnak :)
  (hasonló van nekem is + egy külső ami 1.3GB ír/olvas)

  Ami fontos: a backup esetén nem a sebesség számít, hanem az, hogy meg legyenek az adatok. Nálunk pl. a szerverek szalagos egységre mentenek 2TB/kazetta. És nem gyenge árban mennek az meghajtók (IBM Ultrium5 drive lista ára több mint 3000dollár, bár most 1700-ért meg lehet venni)
  És ugye a szalagos tárolók nem a gyorsaságukról híresek. De biztonságban tárolhatók rajta az adatok.

  Steam: igen lehet. De van ami csak online módban megy.

  Ennyi :D