gforce9#97
Akkor megpróbálom kifejteni hogy a Szojuz fejlesztése miben hasonlít az evolúcióra. Ismétlem, hasonlít. Nem párhuzamba állítható.
élettér: az alkalmazási területe: lényegében emberek és tárgyak űrbe juttatása
öröklés: kisebb nagyobb átalakításokkal építik az eredeti tervek alapján
evolúciós nyomás: Van e vetélytárs? Nincs perpill. Van e egyéb nyomás, ami miatt fejleszteni kéne rajta. Nem mondhatni a feladatát ellátja egészen jó hatásfokkal
Ha ebben az "élettérben" megjelenik egy vetélytárs (más fejlesztések) vagy több vetélytárs, akkor az ösztönző lesz, mert vagy fejlesztik a Szojuzt vagy kihal, mert előtérbe kerülnek az adott feladatra alkalmasabb "fajok"
A hasonlat ennyi nem több. Jelenleg a Szojuz lényegében ellehet a langyos vízben ez persze lehet megváltozik néhány év múlva és ha nem nyomnak bele pénzt, hogy versenyképes maradjon, akkor "kihalásra" lesz ítélve. Ilyen a természetben is van, hogy teszemfel behurcolnak egy agresszív új fajt és kicsinál néhány őshonost. Nem tudom amúgy miért kell ebbe a hasonlatba többet belelátni ennél.
Sok hasonló momentum van a versenyző cégek termékek stb és az élővilág között. Nyilvánvalóan nem párhuzam. Főképp nem teljes megfeleltetés. De nagyonsok hasonló mozzanat. Az ilyen hasonlatokat sem én találtam ki, használnak ilyeneket a szakirodalmakban is tudtommal, de az ismeretterjesztő előadásokon mindenképp.