• Sequoyah
    #176
    Igy visszaolvasva az az erzesem, hogy te nem igazan erted az evolucioelmeletet. Sokmindent elolvastal, megtanultad, es jo tanulohoz meltoan szepen vissza tudod mondani barkinek az elmeleteket.
    De ahhoz hogy kilepj a hivo szerepbol es belepj a tudos szerepbe szkeptikusnak, kritikusnak kell lenned. Meg kell kerdeznek amikor olvasod az altalad linkelt cikket: miert is van ez? Miert is gondolja? Miert nem hasznalhato a "fejlettseg" szo az evolucio soran?

    Mivel erre a "miert"-re nincs valasz, nem erted az okokat, folyton ugyanoda lyukadunk vissza. Mihelyst elkezdjuk melyebben boncolgatni a temat, te tovabbra is a az alapteziseket ismetelgeted, marmar vallasos dogmakent.

    Szoval miert is mondja, hogy az evolucioban nincs olyan szo, hogy "fejlettebb".
    #1: mert a kulonbozo peldanyok nehezen osszehasonlithatoak. Osszehasonlithatoak egyaltalan? Persze, az egyik zoldebb mint a masik, a masik rovidebb mint az egyik de jobban lat. Na itt a problema, 1000 fele tulajdonsag van, ami alapjan ossze lehet hasonlitani oket.
    #2: mert hogy ki a "jobb" az szubjektiv, es helyzetfuggo. De van olyan, hogy jobb? Persze, ha az adott kornyezet nagy sebesseget igenyel, akkor a gyorsabb jobb. Ha fak kozott csimpaszkodas az elet, akkor a hosszabb ujju a jobb. De mivel kornyezetfuggo, es folyton valtozik, valamint sokszor szubjektiv is, ezert a "jobb" is tul komplex dolog.
    Tehat 2 pont miatt is a "fejlettebb" kifejezes a biologiaban tul komplex kerdes, egyertelmu valasz nelkul, mivel kornyezet es helyzetfuggo, folyton valtozik es sokszor szubjektiv. Es ezek miatt alkalmas egy vita kicsavarasara, felrevitelere, ha nem korultekintoen bannak vele.

    Ezzel szemben az evolucioelmelet maga nem igenyli a "fejlettebb" szo hasznalatat, akkor miert is hasznaljuk.

    Szoval a problemak elkerulese celjabol a "fejlettebb" szo alkalmazasa nem javasolt, mert konnyen tevutakra vihet. De tiltot ez a szo? Ha en nem hallottam ilyenrol, megfelelo korultekintessel van ertelme a szonak.

    Ha a fentieket nem erted, akkor valoban jobb ha kerulod a hasznalatat. Es reszemrol is hiba volt hasznalni, mert mint lathato felre is ertetted emiatt.