Figyelem wall of text mennyiségű agyalás baromság jön tőlem. Kéretik nem komolyan venni, csak megindította a fantáziám. :)
Teljesen laikusként gondolkodva, mindenféle matematikai, és fizikai dolgot félretéve, elkezdtem agyalni a fekete lyukak és gravitációs dolgokról.
A fekete lyukban számunkra telik az idő rendesen. Legyen 1 másodperc az 1 másodperc. Kívülről nézve legyen 100 millió év az egy másodperc. Tehát ha látnánk ami "rajta (és nem bent)" történik akkor egy helyben állnánk. (relative) De mivel a fény sem jut ki, ezért "nem látjuk, hogy mi van van rajta" kintről.
Szerintem a fekete lyukba nem tudsz "be" kerülni, csak "rá".
Úgy gondolom a fekete lyuk rétegekből áll, olyan nagyon nagyon nagyon vékony rétegekből amelyet nem tudunk magyarázni. Ezek a rétegek (anyagi/informació/teddymaci dolgok) egymásra rakódva növelhetik a gravitációs hatást, és így "növekedhet". Növekedés is érdekes dolog, mert nem úgy növekedik, mint ahogy mi elképzeljük egy pl egy sárgolyóról. Valójában szerintem csak "teret nyer/összehúzza a teret". Abban a térben pedig ott vannak a gázok, csillagok, <insertrandommatter> és az idő. De mivel minden más is aminek tömege van "teret nyer=gravitáció" így nem feltétlenül zuhannak bele a fekete lyukba.
Talán az egész blackhole mizéria a térrel és az idővel magyarázható, az hogy milyen anyag van ott, talán kurvamindegy. :D
Az alapvető gond az lehet, hogy a teret és az időt nem értjük hogyan működik az univerzumban. (nem tudjuk egyszerűen elképzelni)
Ebből pedig jön a féreglyukas teória, hogyan is működhet. A fentiekből látva, hogy minél messzebb vagyunk a féreglyuktól annál nagyobb az időeltolódás. Ez ok.
Ez egy újabb agymenésem, talán a nagy távolságok közti utazáshoz, a fekete lyukak, és az idő a lényeg. Szeretnénk a fekete lyukak hatalmas gravitációját, összehozni a ránk NEM ható időeltolódással.
Gondoljatok bele, ha fognánk két pontot az űrben, és egy fekete lyuk méretű gravitációval össze"húznánk", és ha kivonnánk az egyetlenből az ránk ható időt eltolódást (pl ugyanúgy hatna ránk, mint a 100 fényévre lévő egyénre) voala kész a "féreglyuk".
Szerintem a fekete lyuk féreglyuk dolog hasonlóan működhet. Nagyon nagy gravitációt kellene létrehoznunk 2 pont között. Pl. egy fekete lyukat elliptikusan összenyomnánk olyan vékonykára, hogy az millió fényévre kiterjedjen. Ekkor rátérnénk az egyik pontjára, és hagynánk, hogy a hatalmas gravitáció által összehúzott tér "relative" összeér, és rajta (nem benne) odautaznánk.
Kéretik nem lehurrogni, csak wc-n ülve agyaltam. :)