senki687#90
Köszönöm, felírtam az elolvasandóak listájába a könyvet.
Amúgy én nem hallottam még erről a modellről, hanem maga ez a cikk adta a klaviatúrámba. :) Nem is egy másik modellként tekintettem erre, hanem egy ismert jelenséget gondoltam összefüggésbe-hozhatónak az Ősrobbanással. Úgy gondolom, ez az ötlet számításokkal esetleg vizsgálható lenne, a fizikusok meg szokták szeretni az ilyet, de ha már lerágott csont, akkor nem szóltam. :)
Nézd, a cikkből vettem: "részecskék születnek és szűnnek meg, megtöltve minden talpalatnyi teret az univerzum növekedéséhez szükséges energiával".
Magyarul nekem ez azt mondja, hogy most is növekszik az Univerzumunk, fúvódik fel és a felfúvódásért spontán a semmiből kipattanó részecskék tehetők felelőssé az egyik elmélet szerint. Most ugye létrejön a részecske és az antirészecskéje és nagyon hamar meg is szűnik. Amíg valamit nem értünk, addig a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb dolog a legvalószínűbb. Ez esetben az, hogy ezek a részecskék az antirészecskéikkel együtt ugyan úgy kialakultak akkor is, amikor az Univerzum sokkal kisebb volt. De vajon mennyi? És vajon ez az Univerzum tulajdonsága, vagy egy azon kívűli tulajdonság? Az elmélet szerint az Univerzum 1 pontból, a semmiből pattant elő és elkezd tágulni. A semmiből spontán, mint ahogy előugrálnak (majd megsemmisülnek) a részecske-antirészecske párok is a semmiből. Nem tudom, hogy ezek a felbukkanások mennyire gyakoriak, de ha mindig is voltak és most ezt a hatalmas Univerzumot a számítások alapján képesek gyorsulva tágítani, akkor a fiatal Univerzum semmiből való kipattanását okozhatta-e ugyan ez a jelenség? Ezt nem érzem az Ősrobbanástól független modellnek. Szerintem ez valamennyire vizsgálhatóvá tesz egy más módszerekkel egyelőre egyáltalán nem vizsgálható általánosan elfogadott feltételezést. Tulajdonképpen nekem erre a semmiből való előbukkanásra is lenne magyarázatom. Úgy képzelem, hogy egy fekete lyuk belsejében van az egész általunk ismert Univerzum és az anyag úgy jelent meg, hogy a lyuk elnyel kivülről dolgokat, amelyek az általunk ismert formában állnak össze. Ez magyarázatot adhatna arra is, hogy miért tolódott el az anyag-antianyag arány. Valamiért az anytianyag a kis feketelyuk esetén képes volt kisugárzódni az ottani külső világba, így nem maradt meg az Univerzumunkban, viszont a nagyobb lyukból már nem képes kisugárzódni, ezért nem növekszik tovább az anyag menyisége. Az antianyag ugyan úgy megjelenik és tágítja Univerzumunkat, de plusz anyagot már nem ad hozzá, mert amit behoz, azt párban hozza be és el és hamar egyesülve el is pusztul. Ha ez igaz lenne, akkor kellen tapasztaljunk olyat, hogy egy bizonyos méretű feketelyukak esetén nagyon erős sugárzást kellene kibocsájtaniuk, méghozzá antianyag sugárzást. Ha ez így lenne, akkor az azt jelentené, hogy Univerzumok vannak egymásba ágyazva, gömbök a gömbökben, azokban gömbök és azok is mind mind gömbökben, amelyek nem átjárhatóak, de mégis vizsgálhatóak.
Na akkor most megyek és beveszem a gyógyszerem, mert a doktorbácsik már csúnyán néznek rám. :)