A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
  • BEAST #3355
    1. Igen, pontos definíciója van, hogy ki az aki menekültnek számít, de a "menekültek" többsége már évek óta elhagyta Szíriát, csak idő közben jött rá, hogy neki a menekülttáborok spártai körülményei nem megfelelőek és inkább szerencsét próbálnak nyugaton/északon. Innentől kezdve már elég nehéz menekültként tekinteni rájuk.

Arról nem is beszélve, hogy nem csak szíriaiak jönnek. Afrika és a közel-kelet különféle népei menekülnek zsarnokok, törzsi harcok vagy csak az általános szegénység elől. Ahhoz képest még tényleg elég kevesen jöttek Európába, de ha azt látják itt bárki bepróbálkozhat "menekültként" akkor egyre csak többen lesznek. Tényleg az a megoldás, hogy minden rosszabb sorsú országból tömegesen el kell menekülnie az embereknek?

2. Valóban vannak menekültek és vannak gazdasági bevándorlók is. Az, hogy kire milyen szabály vagy törvény vonatkozik nem ő dönti el. Csak azért visszautasítani a regisztrációt és az ujjlenyomat adást, mert épp az adott ország gazdasági helyzete nem szimpatikus számukra, teljesen elfogadhatatlan. Amúgy sem kényszerítené senki őket, hogy a regisztráló országban maradjanak, de onnan kell kérniük egy másik befogadó ország engedélyét. A legtöbben attól tartanak, ha nem használhatják ki, a médiát és a könnyes szemű gyerekeket, akiket sokszor ők maguk sodornak veszélybe, akkor a személyes találkozás lehetősége nélkül könnyebben utasítják vissza őket. Valószínűleg igazuk is van.

3. Mindenki hozza a saját kultúráját, ezzel általában nincs is túl sok gond, amíg a különféle kultúrák elférnek egymás mellett, de az utóbbi években elég sok példa volt arra, hogy a muszlim közösségek nem szívesen vegyülnek másokkal. Ehhez valószínűleg hozzájárul, hogy a nyugati ember alapvetően bizalmatlan az idegen kultúrákkal szemben, de még mindig kettőn áll a vásár. Viszont igazad van, nem mindenki ilyen, de teljesen mindegy is, mert aki tényleg úgy érzi Európában képzeli el a saját és a családja jövőjét, az igenis legális úton tegye ezt. Bizonyítsák be, hogy képesek tiszteletben tartani a törvényeinket. Ha valami mégsem tetszik nekik, megvannak a megfelelő csatornák a próblémák kezelésére, vagy ha minden kötél szakad még mindig ott van a média.

Az erőszak nem lehet megoldás. Főleg egy ilyen helyzetben nem. Vagy szerinted az embereknek szívesen kellene fogadnia egy olyan tömeget aminek a jelentős része abban a pillanatban, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy azt ők eltervezték rögtön aggresszióval válaszolnak?

4. Ahány hely annyi szokás, a legtöbb muszlim országban valamiféle leplet hordania kell a nőknek. Ezek természetesen változóak, lehet egyszerű hijab vagy chador is. Az egyik ismerősöm Bahrain-ben él és Angliában tanul az iskolaiőszakban. Otthon nem mehet ki a házból kísérő és fátyol nélkül, nincs beleszólása a saját életébe. Így éltek a szülei és a nagyszülei is. Már előre megtalálták a férfit akihez majd feleségül kell mennie amikor lediplomázik, pedig az ő családja még meglehetősen szabad gondolkodású, főleg egy keményvonalas iszlám családhoz képest. Ugye ezért is tanulhat nyugaton. Csípős nyelve van és nagyon rendes leányzó, de ő sem mer a családja ellen menni.

Aki képes vagy legalább hajlandó beilleszkedni, azt szívesen látom, akár a szomszédomban is. Az, hogy valaki európai még nem teszi felsőbbrendüvé vagy értelmesebbé, de hiányzik nekünk még több olyan ember, akik csak a széthúzást erősítik?

Pont ezért kell egy tiszta, átlátható regisztrációs eljárás, hogy kiszűrjük azokat, akik nem Európában szeretnének élni, hanem csak élősködni a többieken. Az az igazság, hogy a menekültek azon fele, akik tényleg megérdemelnének egy jobb életet, csak szívnak azok miatt, akik lépten nyomon balhéznak.

5. Teljesen mindegy milyenek az arányok, elég egyetlen egy rossz ember, aki akár tömegeket vihet magával a halálba, mert valami eltorzított vallási nézetek követő csoport ezt parancsolta neki. Tudom, hogy a többség nem terrorista, de az viszont tény, hogy például az Iszlám Államhoz csatlakozó önkéntesek elég jelentős része többek közt nyugatról utazik "haza" 2. illetve 3. generációs európai muszlimként a gyökereiket keresve.

Európának és a világ "fehér felének" túl kéne már tennie magát a múltján. Nevetséges, hogy teljesen rendben van ha a fociultrákat vadállatoknak nevezem, de ha a határt ostromló menekültekre mondom ezt, akkor rögtön rasszista leszek. Engem nem érdekel senki bőrszíne, vallása vagy az, hogy honnan jött, csak tartsa tiszteletben a törvényeinket és próbáljon beilleszkedni az európai közösségbe. Ez utóbbi jó pár európainak is tanácsos lenne, mert így sosem lesz egységes Európánk.

6-7. Orbán sok mindent rosszul csinált, a menekültválságot sem kezelte jól. A plakátok és a kerítés is csak a néphergelésre, hangulatkeltésre voltak jók, de ettől még kívételesen igaza van abban, hogy ő még ha csak épphogy csak, akkor is az EU szabályokat, törvényeket követte. A módszerei ettől függetlenül elfogadhatatlanok, de a legtöbb újság, kommentelő leragad annál, hogy Orbánt szídja, teljesen mindegy mit csinál éppen. Teljesen mindegy mi okból, a végletek sosem lehetnek helyesek. Csak azért átesni a ló túloldalára, mert Orbán és csipet csapata épp megint a ország faszával veri a csalánt, sosem lehet helyes és jó.

0. Az, hogy valaki emberséges, még nem jelenti, hogy mindenkinek, minden helyzetben segítenie kell. Segíthet, de nem kötelező és semmiképp sem minden áron. Szeretek segíteni az embereken és sokan félreértik, amikor ezt mondom, de jó érzés amikor látom, hogy a másik fél hálás. Ez nem azt jelenti, hogy hanyadt kell vágnia magát emiatt, de nincs annál felháborítóbb, mint amikor valakin teljesen önzetlenül segítenek és a másik fél nekiáll követelőzni, sőt erőszakosan többért harcolni.

Bár háború elől még nem menekültem, remélem nem is fogok, de voltam már olyan helyzetben, amikor teljesen mások jóindulatán múlt a jövőm. Meghúztam magam, alkalmazkodtam és igyekeztem, hogy többé ne kerüljek hasonló helyzetbe, sőt, ha tehetem inkább én tudjak másokon segíteni.
    Utoljára szerkesztette: BEAST, 2015.09.20. 12:22:54