Nem semmi amit itt muveltek az mar biztos, erdeklodve figyelem a fejlemenyeket, de nem ertem. :-(
Strepsils irtad:
" a testek egymáshoz képesti mozgásának a szuprémuma ,elnemérhető maximuma az a cé ,ez a fizikai jelentése és nem az hogy a fénysebesség.Az egy esetleges dolog hogy van valami ami éppen ezzel terjed.Ha nem lenne fény ez a cé akkor is fontos szerepet játszana a fizikában.Jó? tehát ez a lényege ezért a relem nem az optikának egy része hanem egy független sőt általánosabb tudományág."
Én ezzel kezdtem mikor belém kötöttél aztán folytattam hogy ezért csak egy arányszám a sebesség 1:1= fénysebesség és itt kezdted el játszani az agyad hogy a sebességnek van L/T dimenziója és fitogtattad a lexikális fölényedet meg okoskodtál hogy valamihez képest el kell mozdulni de még most sem érted hogy magához a mozgáshoz képest mozdulnak el a tárgyak .Az esetleges dolog hogy lebontod út idő hányadosra."
Ezt hogy kell ertenem?:
"de még most sem érted hogy magához a mozgáshoz képest mozdulnak el a tárgyak"
Nem sikerult megfejtenem.
Amit DGY mondott azt ertem, mert O ket test egymashoz kepesti mozgasrol (mozgas pedig valamihez rogzitett koordinatarendszerben ertelmezheto, jelen esetben ez az egyik test)beszelt, nem pedig elmozdulasrol. (valami a megfigyeles idopontjaban meg mozog, nemegyenlo azzal, hogy mar nem mozog, de nincs ott ahol korabban volt) Raadasul azt mondja, hogy ket egymashoz kepest mozgo test (egyikrol figyelve a masikat)sebessege mindenkeppen a c*(0,1( intervallumban lesz. (Balrol zart, jobbrol nyitott, csak nem tudom elokapni a billentyuzetemrol a megfelelo jelet, bocsanat) Amit DGY szeretett volna mopndani az az, hogy az elmelet szempontjabol teljesen mindegy, hogy ez a c mekkora szamszerileg, valamint azt, hogy van-e egyaltalan olyan valami ami azt elerheti. (Hasonloan letezik 0 kelvin kiszamolhatom az erteket Celsiusban is, meg is tudom mondani mennyi es elmeletben akarmkkora kis dT-re meg is kozelithetem de semmilyen modon el nem erhetem)
Ezt sem tudom megfejteni:
"csak egy arányszám a sebesség 1:1= fénysebesség"
(0,1( Intervallum azert nem aranyszam. Lehet nem ezt irtad, de en nem tudok masra gondolni, bocsanat, ha felreertettem.