• blessyou
  #87
  Az elso:
  Korabban ugy tudtam, hogy meg a feltetelezett gravitacios hullam (meg nincs megmerve) sem kepes a feny sebessegenel gyorsabban haladni, pedig mintha az is a teridot valtoztatna meg maga korul. Persze lehet tevedek, de itt nem errol van szo?


  Nem nagyon ástam bele magam a gravitációs hullámok témakörébe de szerintem nem. A gravitációs hullámok elmélete erősen nemlineáris, a fénysebesség is csak kis amplitúdókra igaz (viszont nem tudom, a nagyra mi igaz).

  Ez az elmélet elsősorban a tér megnyúlásából adódó távolságnövekedést használja, mint az ősrobbanás inflációs elmélete szerint, ami szintén azt állítja, hogy az Univerzum a fejlődésének korai szakaszában gyorsabban tágult a fénysebességnél. Ennek ellenére a galaxisok most is ütköznek, és nem sérült meg a kauzalitás.

  Az ágyús példában ebben az esetben ott hárítódik el a probléma, hogy ha a fénysebességnél gyorsabban haladó lövedék a kutatásban vázolt elven működik, akkor a lövedék a sebessége dacára nem fog visszafelé haladni az időben, ami miatt előbb találná el az ágyút, mint az kilőtte volna a lövedéket.