• teddybear
    #283
    Elég konkrét voltam Mexikóval kapcsolatban?

    Különben:

    Az amerikai William Walker kalandor 1853-tól 1860-ig három expedíciót vezetett a latin-amerikai területekre. Az általa toborzott Amerikai Falanx csupa zsoldosból verődött össze. A meghódított területeket Walker sok esetben magánállamaként kezelte.

    Walker Mexikóban – Walker első kalandja Felső-Kaliforniában indult. Az országot az Amerikai Falanx meghódította, de az USA támogatásának híján a szerzeményt hamar elvesztették.
    Walker Nicaraguában – William Walker a konzervatívok ellen küzdő liberálisok hívták az országba, amelyet a kalandor teljesen uralma alá hajtott. A szomszédos államok és Nagy-Britannia összefogott ellene és megdöntötték hatalmát.
    Walker Hondurasban – Walker utolsó útja Hondurasba vezetett. Itt azonban elfogták és mint kalózt, kivégezték.

    Hivatalosan Walker minden akciója "magánkaland" volt, de a pénz sokszor kormányközeli forrásokból származott.

    Panama: A mostani Panama Állam a Panama-csatorna építése közben szakadt le Kolumbiából, helyi lázadók segítségével és az USA flottájának támogatásával. Történt pedig

    Grenada: 1983-ban, egy puccs során kivégezték az amerika-barát Bishop elnököt és társait. Hat nappal Bishop kivégzése után az szigetet megszállták az Amerikai Egyesült Államok és a csatlós „Kelet-Karibi Véderő” (Eastern Caribbean Defence Force) fegyveres erői. A "Kelet-Karibi Véderő" -ben az USA-n kívül a Dominikai Közösség, Trinidad és Tobago és még négy másik karibi állam vett részt formailag, de a fő erő az USA hadereje volt. Tudomásom szerint az USA elveszett egy majdnem teljes SEAL kommandót, illetve még pár tengerészgyalogost az akcióban.