• teddybear
    #106
    Teljesen téves úton jársz. Az hogy a nagyüzemi, szervezett mezőgazdaság a leghatékonyabb, az nem a rendszer ész nélküli dicsőítése, hanem tényeken alapul. Persze ehhez egy kis utánajárás, és némi józan ész szükséges.

    A szoci rendszerben nagyüzemi rendszerrel termeltek nálunk. Ezek voltak a tsz-ek, állami gazdaságok. Nemcsak magunkat láttuk el, de sok mindent exportra is termeltünk. Az éves gabonatermelés kb. 10 millió tonna körül mozgott.

    Most miután a régi rendszert szétverték, főleg kisgazdaságok termelnek. Az éves gabonamennyiség viszont a réginek csak a fele, harmada. Élelmiszer-behozatalra szorulunk.
    A helyzet nem is fog mostanában megváltozni, mert a mostani rendszer képtelen ennél nagyobb teljesítményre. Majd csak akkor, ha a mostani sok kis birtokot tőkeerős csoportok felvásárolják.

    Ami az éhségövezeteket illeti, az szinte sohasem a mezőgazdaság miatt jöttek létre. Kínában a Kulturális Forradalom miatti zavargások, és a vörös gárdisták által végrehajtott pusztítások miatt tört ki a 20. század egyik legnagyobb éhínsége. Etiópiában, Szomáliában sem a termőföld hiánya akadályozza meg a lakosság kellő ellátását, hanem a helyi politikai helyzet. Ugyanez van Maliban is. A déli keresztény földművelő feketék harcolnak az észak felől terjeszkedő beduin és kaffer nomád, muzulmán törzsekkel. Mindenütt teremne annyi élelem, amennyi elég lenne helyi szinten, a különböző természeti problémák ellenére, ha modern, vagy legalább szervezett termelési módszereket használnának. Csakhogy nem tudnak, vagy nem is akarnak, mert a helyi vezetőknek ez nem áll érdekében.

    Ugyanakkor az összes fejlettebb technikai szintű országban a nagyipari mezőgazdaság előretörése tapasztalható. Az USA-ra sem jellemzőek a kisgazdaságok. Farm-komplexumok adják a mezőgazdasági termelés javát, az amish jellegű magángazdaságok inkább csak kivételek.
    De a többi országban is hasonló a helyzet. Sehol sem lehet versenyezni a gépesített földműveléssel.
    Ráadásul a traktorral felszántott föld sokkal többet terem a lóval karistoltnál.

    Nem tudom, hogy hol élsz, de ideje lenne normális gazdaságelméleteket tanulmányoznod. A divatmarhaságokat meg felejtsd el.