Nem genetikai múltat írtam, hanem csak múltat (történet).
"Amikor azt írod ezzel foglalkozol, konkrétan mit csinálsz? Nagy vonalakban."
Nagy vonalakban egyrészt (egyik, sajnos elhanyagolt vonalon) pontosan azt, amit a hozzászólásodban idéztél. :)
Másrészt statisztikai (pl. f-statisztika, D-statisztika, főkomponens-analízis) elemző módszerekkel operáló programokkal emberi populációk történetének matematikai alapú "visszafelé felgöngyölítését" végzem. Ezt csak DNS megléte esetén lehet megtenni, mert ezek a módszerek allélfrekvenciákat használnak. Ehhez pedig DNS, a vizsgálandó populáció, és a populációval kölcsönhatásba lépő populációk teljes genomja szükséges... Ha a néprajzi, történelmi adatok összecsengenek a DNS analízisével kapott eredményekkel, akkor valószínűleg jó eredményeket kaptunk. Igaz, ezek tesztelt, publikált programok, amelyek hivatalos módszereket használnak.
Emellett programozó matematikusokkal is tárgyalunk, akik ezeket a programokat a mi igényeink szerint módosítják majd, illetve nekem is vannak programírással kapcsolatos ambícióim, de addig még sokat kell aludni, hogy ez valósággá váljon.
Nemrég kezdtem el a témát, eddig molekuláris biológiával és mikrobiológiával foglalkoztam (részben még most is), úgyhogy annyira még nincs rálátásom a dologra, amennyire szeretném, de csak idő kérdése. :)