• teddybear
    #88
    Rossz az elmélet.

    1. Az atombomba nem hősugárzó. Nem lehet egy irányba koncentrálni a sugárzást. Az űrben minden robbanás gömb alakban terjed, de sokkal hamarabb el fog oszlani az energiája, mint egy közegben. Akármit csinálsz a java elvész.
    Az is kérdés, hogy milyen távolságban robbantasz az aszteroida felszínétől? Ha túl távol, ez olyan néhány kilométernél messzebb, akkor semmilyen hasznos hatása sem lesz. Max. ideiglenesen felmelegszik a felszíne. De tulajdonképp tökmindegy, hogy a becsapódás előtt volt-e olvadás az aszteroidában, vagy sem. A becsapódás épp olyan pusztító, ha olvadt az aszteroida, ha szilárd. Az aszteroida tömege megmarad, és ez ami pusztít.

    2. A legkisebb ellenállás iránya elfele vezet az aszteroidától. Max annyit érsz el, hogy a felülete az elnyelt EMP impulzus miatt megolvad. Nem lesz százezer tonna plazmád, hanem csak pár tucat tonna gáz, ami hamar eloszlik a vákuumban. Néhány másodperc alatt.

    3. A felszíni, vagy még inkább a felszín alatti robbanás ténylegesen okoz némi pályaváltozást, ami esetleg elég is lehet az ütközés elkerülésére, de nagyon nehéz ezt pontosan beméretezni. Nagyos sok tényezőtől függ, de még mindig ez lenne a leghatékonyabb módszer.

    Nagyon sok minden függ az aszteroida anyagától is. A legújabb kutatások szerint lehet repülő sóderkupactól az igen szilárd fémtömbig bármilyen.
    És persze lehet üstökös is, ami főleg vízből és különböző fagyott folyadékokból meg kisebb-nagyobb kövekből áll.
    Értelemszerűen egy sóderkupac egészen másképp viselkedik egy robbanáskor, mint egy vasból álló aszteroida, és egy üstökös is más tészta.