• kukacos
    #86
    1 Mt TNT energiájával nagyjából ötmillió tonna víz hőmérsékletét lehet 400 fokkal megemelni. Ez egy 170m élhosszúságú kocka mérete. Szilikátokból úgy kétmillió tonnát lehet 3500 fokra hevíteni, ahol már földi körülmények között is elpárolog.

    A világűrben a forráspontok jóval alacsonyabbak. Amennyiben valamely anyag eléggé fel lett melegítve ahhoz, hogy a szomszédja kémiai kötéseit legyőzze, szinte biztosan elhagyja az aszteroidát, hiszen minden alkotóelem gyorsabban mozog az aszteroida apró gravitációjában érvényes szökési sebességnél.

    Legyünk nagylelkűek, és tételezzük fel, hogy csak a teljes energia egyötvened részét sikerült az aszteroida kőzeteinek felmelegítésére fordítani. Ez még mindig úgy százezer tonnányi, erősen tágulni akaró, sokezer fokos gáz.

    Namost mi történik egy űrbeli tárggyal, ha valami ilyesmi kerül melléje? Ismerős a szitu a rakéták hajtóművéből? Csak épp most nincs tölcsér körülötte, és ott csak pár kilóról van szó.

    Magyarán a robbanás által átadott hőenergia jelentős része végül adiabatikus tágulás során az aszteroidát gyorsítja. Még durvább a helyzet egy üstökösnél, ami egy piszkos hólabda: a víz alacsony forráspontja miatt egy bomba srapnellel teletöltött gránáttá változtatná az egész kócerájt.