• teddybear
    #59
    " És a reakció végterméke szerinted semmi?"

    Mennyi is egy atombomba tömege? 30 kilósról is hallottam, de a legnagyobb súlyú sem volt néhányszor tíz tonnánál nagyobb. Ez egyszerűen szétszóródik a térben. Egy kilométerről meg sem érzed.

    "A föld alatt robbanó nukleáris bunkerromboló tölteteket se kell lefúrni. Pontosabban a többlépcsős robbanás első felszíni lépcsője a "lefúrás"."

    Mindegy hogyan kerül a robbanófej a felszín alá. Akár odaküldöd Bruce Villist meg a válogatott csirkefogóit akik visznek magukkal egy túlméretezett ütvefúrót, akár az ütközéssel fúródik bele, a végeredmény ugyan az lesz. A bomba a felszín alá kerül. Az első esetben legalább attól nem kell félni, hogy ha túl kemény a kőzet akkor apróra törik rajta a robbanófej.

    " Igen, ezt nevezik fojtó hatásnak. De ez nem azt jelenti, hogy ha nincs közeg, akkor nincs hatás, csak azt, hogy kisebb a hatás."

    Pontosan úgy van ahogy leírták. Az atombomba lökéshulláma fizikailag csak a méretében különbözik egy szuperszonikus gép lökéshullámától. Ha nincs közvetítő közeg(levegő, vagy pl. metánlégkör, esetleg víz) akkor a lökéshullám nem jön létre. A Hold felszíne felett néhány méterrel akár több ezer kilométeres sebességgel lehet repülni, mégsem látsz változást a felszínen. Ott nincs lökéshullám.

    Mond, te mit csináltál fizikaórán az alapiskolában, meg később? Alapvető tudáshiányt látok!